Wykonanie
Czas rozpocząć sezon na
bób :) Na pierwszą potrawę z tym warzywem proponujemy pyszny i szybki
makaron a’la carbonara. Smaczny, ekspresowy w przygotowaniu i nie
drogi. Zdecydowanie godny polecenia :)
Potrawa wolna od glutenu*Czas przygotowania: 10 minut + czas na gotowanie
bobuIlość porcji: 4Składniki:250g ugotowanego
bobu180g
boczku4
żółtka4 łyżki
śmietany kremówkiOkoło 60g tartego drobno
żółtego seraPrzyprawy: świeżo mielony
pieprz, świeżo mielona
sólMakaron dla 4 osób*Wówczas należy wybrać
makaron bez glutenu.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Podczas odcedzania zostawiamy ½ szklanki
wody.
Bób wkładamy do garnka z zimną osoloną
wodą. Gotujmy do miękkości. Następnie odcedzamy i obieramy.
Boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Obsmażamy chwilkę, aż się zarumieni. Dodajemy
bób i smażymy dwie minutki. W miseczce mieszamy
żółtka,
śmietanę, połowę
sera oraz doprawiamy
solą i
pieprzem. Na patelnie wlewamy sos, dorzucamy
makaron i mieszamy całość. Kosztujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy. Jeśli sos zbyt zgęstniał można dolać trochę
wody z makronu. Po minucie wyłączamy gaz i nakładamy
makaron na talerze. Podajemy koniecznie na ciepło, posypane
żółtym serem. Smacznego.