Wykonanie

Wiosna! Nareszcie! Świeci słońce i robi się coraz cieplej... idąc dzisiaj na uczelnię specjalnie odwracałam twarz w stronę słońca. Niedługo pojawią się pierwsze zielone pąki, a z ziemi wyjdą wiosenne kwiaty. Zimowe kurtki i płaszcze zostaną wrzucone na dno szafy. Dlatego już teraz wypadałoby zadbać o sylwetkę.Pewnie każdy lubi od czasu do czasu coś podjeść. Wejść do kuchni, chwycić coś z talerzyka i schrupać. I jeszcze, żeby nie poszły te małe przegryzki w biodra. Dlatego z przyjaciółką upiekłyśmy muffiny. Ale nie tą wersję z masą
cukru. Ta wersja jest zdrowa, pełna witamin i gwarantuje, że nie utyjemy od niej. Idealna na śniadanie, podwieczorek, kolacje czy przekąskę. Można je również zabrać ze sobą i zamiast kalorycznych pączków cieszyć się pysznym smakiem.

Wytrawne muffiny (15 babeczek)1 puszka
białej fasoli1 łyżka
mąki żytniej2 łyżki
płatków osianych1 łyżeczka
oliwy100ml
mleka2 łyżki
serka homogenizowanego2
jajka2 łyżki
mleka odtłuszczonego ( mlekovita 32kcal/100g)6 plastrów
szynki drobiowej10cm
pora1
marchewka starta
przyprawy (
papryka,
pieprz,
sól,
bazylia,
oregano)
Jajka ubijamy na puszystą masę mikserem.
Fasolę zblendować. Dodać do
jajek i miksować przez 5min. Dodać resztę mokrych składników. Wsypać
mąkę,
mleko i
płatki.
Szynkę i
pora pokroić,
marchewkę zetrzeć. Dodać do miski razem z
przyprawami i całość zmiksować. Piec 40min w 180stopniach.Smacznego


