Wykonanie
Przepis dostałam od siostry, bardzo mi posmakował i dosyć często go robię. Ciasto wilgotne, do tego masa budyniowa, można dać inną ale mi najlepiej tak smakuje.

Składniki:5 jaj2,5 szklanki
cukru kryształu2 szklanki
kefiru (500 ml)2 łyżeczki
sody oczyszczonejsok z jednej
cytryny3 łyżki płaskie
kakao4 szklanki
mąki pszennejszczypta
solimasa:1 litr
mleka2 budynie
waniliowe na 3/4 l
mleka4 łyżki
cukru kryształu1
galaretka cytrynowa250 g
margarynypolewa:50 g
margaryny3 łyżki
śmietany 18 %4 łyżki
cukru kryształu2 łyżki
kakao extra ciemne

Ubijamy
jajka z
cukrem i
solą, na puszystą masę. W oddzielnej misce
kefir mieszamy z
sodą.
Mąkę przesiewamy z
kakao i dosypujemy do ubitych
jajek, dodajemy
kefir z
sodą oraz
sok z cytryny mieszamy. Ciasto wylewamy na dwie blaszki ( ok. 22 cm x 37 cm ), wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut do suchego patyczka w 170 stopniach.

Upieczone ciasto kroimy na połowę.Gotujemy 3 szklanki
mleka, do 4 szklanki wsypujemy dwa budynie i
cukier, mieszamy. Do ugotowanego budyniu wsypujemy
galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Do zimnego budyniu dodajemy
margarynę i ucieramy na puszystą masę. Przekładamy ciasto masą .Wierzch ciasta możemy polać roztopioną
czekoladą albo zrobić polewę. W garnuszku podgrzewamy
śmietanę,
cukier i
margarynę, chwilę gotujemy, następnie dodajemy
kakao dobrze mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy by trochę wystygła i
potem polewamy na ciasto.