ßßß Cookit - przepis na Proziaki

Proziaki

nazwa

Wykonanie

Placki takie jadłam na urlopie w Bieszczadach, bardzo mi posmakowały, szczególnie z masłem czosnkowym :-) Robi się je bardzo prosto i szybko. Można je podawać z serkiem czosnkowym, dżemem, a nawet wędliną, wedle uznania :-)
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
ok. 1 szkl. kwaśnego mleka lub kefiru
1/2 łyżki soli
1 łyżka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę i dodać resztę składników. Wyrobić dokładnie jednolite ciasto. Następnie rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać za pomocą szklanki okrągłe placki.
Smażyć na suchej patelni, na wolnym ogniu po ok. 4 minuty z każdej strony.
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2013/03/Proziaki.html