Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 35(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
mleko 500 mililitrów
drożdże 50 gramów
masło 75 gramów
sól 1,5 łyżek deserowych
cukier 1 łyżek deserowych
jajko (do posmarowania)1 sztukWykonanie:W rondlu rozpuścić
masło, dodać
mleko i podgrzać. Do dużej miski włożyć
drożdże, wlać
mleko z
masłem, dodać
mąkę oraz pozostałe składniki, wyrabiać tak, aby ciasto odchodziło od ręki. Przykryć mokrą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swą objętość. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym
jajkiem, posypać
makiem,
kminkiem,
sezamem lub dowolnym ziarnem. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia Polska
Pieczywo weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: