Wykonanie
Bardzo ciekawe ciasto. Połączenie
sera,
maku i
jabłek, trochę pracochłonne, ale efektowne.

Składniki:
ciasto drożdżowe;2 szklanki
mąki pszennej100 ml. ciepłego
mleka25 g
drożdży50 g
masła rozpuszczonegopół szklanki
cukru2
żółtkastarta skórka z połowy
cytryny1 czubata łyżka
białego sera twarogowegomasa
makowo-serowa:0.5 kilograma
sera białego1
budyń waniliowy w proszku0.5 szklanki
cukru3
jajkastarta skórka z drugiej połowy
cytryny1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
mąki pszennejpół szklanki
maku6
jabłekłyżka stopionego
masłaMak zalać zimną
wodą, moczyć przez 30 minut.
Drożdże rozpuścić w
mleku z łyżką
mąki i
cukru, poczekać by ruszyły. Dodać
mąkę ,
cukier, szczyptę
soli,
skórkę z cytryny,
żółtka, stopione
masło oraz
twaróg. Wyrobić elastyczne ciasto (jak za bardzo się klei dosypać
mąki), wyłożyć do blaszki (ja do tortownicy 30 centymetrowej) wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić by podrosło na około 30 minut.
Twaróg,
budyń waniliowy, łyżkę
mąki,
cukier i startą
skórkę z cytryny, całe
jaja, starannie utrzeć. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać
mak odcedzony przez gazę i
sok z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać.Na wyrośnięte
ciasto drożdżowe (lekko spłaszczone ), wykładamy masę
makową, a na nią masę
serową.
Jabłka oskrobać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.Można więcej
jabłek mniejszych.Wypukłą stronę
jabłek naciąć
ostrym nożem, by powstała kratka.Poukładać na cieście kratką do góry, polać stopionym
masłem.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w 180 stopniach, na złoty kolor.

Ciasto wystudzić posypać
cukrem pudremI SMACZNEGO.
