Wykonanie
Gołąbki, to bardzo pracochłonne danie - trzeba najpierw obgotować
kapustę i
ryż, bawić się w faszerowanie itp. Zamiast tego można zrobić, może nie tak eleganckie, ale w smaku niemal identyczne, szybkie "gołąbki" z siekanej
kapusty.SKŁADNIKI:1/2 -1 kg
białej kapusty1/2 kg
mięsa mielonego1/2 szklanki
kaszy manny lub
bułki tartej1 i 1/2 szklanki
ryżu4
jajka4 łyżki
przecieru pomidorowegosól,
pieprzkostka rosołowaWarzywko lub
vegetaKapustę drobno poszatkować, przełożyć do miski, posolić, ugnieść i odstawić na min. 1/2 godziny, żeby zmiękła. Dodać
mielone mięso,
kaszę lub
bułkę, surowy
ryż,
jajka i
przyprawy. Dobrze wyrobić formując owalne "gołąbki". Gołąbki obsmażyć na rozgrzanym
oleju do zrumienienia. 2 litry
wody zagotować z
przecierem pomidorowym i
kostką rosołową. Do gotującego się sosu włożyć gołąbki i dusić pod przykryciem około 45 minut. Sos zagęścić 4 łyżkami
mąki rozmieszanej z niewielką ilością
wody. Zagotować i doprawić do smaku. Podawać z
ziemniakami polane sosem.