Wykonanie
Jeśli chodzi o gołąbki, chyba prościej się nie da. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, podsmażyć, poddusić w sosie i gotowe- przepis sprawdzony wielokrotnie. Osobiście takie odpowiadają mi bardziej niż tradycyjne, w tych drugich nigdy specjalnie nie przepadałam za
kapustą, w którą gołąbki są zawijane (często po prostu wydłubywałam środek, a liście zostawiałam na talerzu..). W tych gołąbkach taki problem nie występuje, wszystko jest połączone w jedną całość i smakuje pysznie- jak to gołąbki.

Gołąbki :½ kg
białej kapusty (bardzo drobno poszatkować)2 szkl
ryżu (surowego)4-5
jajek½ szkl
kaszy manny½ kg
mięsa mielonegoSól,
pieprzSos :
Koncentrat pomidorowy (mały słoiczek) lub
przecier pomidorowyBulion, np. warzywnyWszystkie składniki na gołąbki wymieszać. Formować mniej więcej jak kotlety mielone, obtaczać w
mące, smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu (do zrumienienia). Przysmażone gołąbki ułożyć warstwami w garnku, zalać
bulionem tak aby je przykrył, dodać koncentrat (można wcześniej go wymieszać z
bulionem i wtedy zalać całość)- gołąbki podczas gotowania wchłoną niemal cały powstały sos. Dusić około 30 minut, w razie potrzeby podlewać
wodą.Podawać z
sosem pomidorowym.

Źródło: Przyślij przepis, nr 12, 10/2008