Wykonanie
Witam ponownie po długiej przerwie. Tym razem chciałem Wam przedstawić przepis na risotto, który to przepis zapożyczyłem od Jamiego Olivera. Dość długo zbierałem się do przygotowania tego dania.
Ryż do risotto leżał i czekał na swoją kolej prawie 2 miesiące, jednak w końcu się przemogłem i zrobiłem z niego użytek.Na prawdę warto poświęcić swój czas na przygotowanie tego dania, mimo, iż jest dość pracochłonne.

Składniki:- ok. 200gr
kiełbasy chorizo- 1 nieduża
pierś z kurczaka- opakowanie
ryżu do risotto(około 400gr)- 1 kieliszek białego,
wytrawnego wina-
oliwa z oliwek- 1 nieduża
cukinia- około 100gr tartego
parmezanu-
sól,
pieprz do smaku- garść świeżego
rozmarynu- 0,5 opakowania
pomidorków koktajlowych-
ocet balsamiczny- 1l
wywaru z kurczaka- 1
czerwona cebula- 2 ząbki
czosnku-
masłoSposób przygotowania:Na początek rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wykładamy
pomidorki do żaroodpornego naczynia, skrapiamy
oliwą z oliwek,
octem balsamicznym, posypujemy
solą i
pieprzem, a na wierzch rozkładamy
rozmaryn.Podpiekamy
pomidorki przez około 20 minut.Myjemy
pierś kurczaka i kroimy na drobne kawałki. Kroimy
cebulę w kostkę i
czosnek w plasterki. Kroimy również chorizo w kostkę.Rozgrzewamy
oliwę na patelni. Wrzucamy
kurczaka, chorizo,
cebulę i
czosnek na patelnię i podsmażamy przez kilka minut, aż
kurczak zacznie się rumienić.Na patelnię wsypujemy stopniowo
ryż do risotto i obsmażamy kilka minut. Następnie wlewamy
wino i pozwalamy mu wyparować.Następnie stopniowo wlewamy
wywar z kurczaka i gotujemy risotto przez około 20 minut, dopóki
ryż nie zmięknie.Kilka minut przed końcem smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę
cukinię.Gdy
ryż będzie już miękki dodajemy podpieczone
pomidorki razem z ich
sokami, dodajemy łyżkę
masła i
parmezan i mieszamy całość.Odstawiamy risotto z ognia i pozwalamy mu odstać przez około 5 minut.Po tym czasie risotto jest gotowe do podania. Smacznego!Follow my blog with Bloglovin