ßßß
Składniki:- ok. 200gr kiełbasy chorizo- 1 nieduża pierś z kurczaka- opakowanie ryżu do risotto(około 400gr)- 1 kieliszek białego, wytrawnego wina- oliwa z oliwek- 1 nieduża cukinia- około 100gr tartego parmezanu- sól, pieprz do smaku- garść świeżego rozmarynu- 0,5 opakowania pomidorków koktajlowych- ocet balsamiczny- 1l wywaru z kurczaka- 1 czerwona cebula- 2 ząbki czosnku- masłoSposób przygotowania:Na początek rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wykładamy pomidorki do żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym, posypujemy solą i pieprzem, a na wierzch rozkładamy rozmaryn.Podpiekamy pomidorki przez około 20 minut.Myjemy pierś kurczaka i kroimy na drobne kawałki. Kroimy cebulę w kostkę i czosnek w plasterki. Kroimy również chorizo w kostkę.Rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy kurczaka, chorizo, cebulę i czosnek na patelnię i podsmażamy przez kilka minut, aż kurczak zacznie się rumienić.Na patelnię wsypujemy stopniowo ryż do risotto i obsmażamy kilka minut. Następnie wlewamy wino i pozwalamy mu wyparować.Następnie stopniowo wlewamy wywar z kurczaka i gotujemy risotto przez około 20 minut, dopóki ryż nie zmięknie.Kilka minut przed końcem smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię.Gdy ryż będzie już miękki dodajemy podpieczone pomidorki razem z ich sokami, dodajemy łyżkę masła i parmezan i mieszamy całość.Odstawiamy risotto z ognia i pozwalamy mu odstać przez około 5 minut.Po tym czasie risotto jest gotowe do podania. Smacznego!Follow my blog with Bloglovin