Wykonanie


Moi kochani bardzo dawno nie zaglądałam na mojego bloga nie wspominając już o eksperymentowaniu w kuchni. Ostatnie miesiące były i nadal są niesamowicie intensywne. Powrót do domu późnym wieczorem niestety nie pozwala mi na kulinarne popisy i fotografowanie dań, które przyrządzam w codziennym pośpiechu. Rozwiązanie jest w zasadzie tylko jedno a mianowicie zainwestowanie w odpowiedni sprzęt doświetlający. co na razie muszę sobie niestety darować. Mam jednak głęboką nadzieję, że nauczę się lepiej organizować i moje wpisy będą pojawiać się częściej. Jeśli chodzi o powyższy przepis nie jest to moja inwencja twórcza, Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku gdzie znajdziecie na prawdę rewelacyjne przepisy. Dzięki takim miejscom człowiek uczy się łączyć smaki i myśleć kreatywnie o przyrządzaniu potrawach.Składniki:-
pierś z kurczaka-
bułka tarta-
parmezan-2
pomidory-1/2
cebuli czerwonej-1 kulka
mozzarelli-1
cukinia-3 łyżki
masła-
sól,
pieprz,
oliwaSposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka myjemy i dzielimy na mniejsze kotlety, ubijamy tłuczkiem.
Masło roztapiamy w garnuszku. Kotlety solimy i
pieprzymy do smaku.
Parmezan trzemy na drobnej tarce ok. 1/3 szklanki i dodajemy
tartą bułkę. Mieszamy razem. Kotlety smarujemy
masłem i obtaczamy w panierce. Układamy kotlety na blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220stopni termoobiegiem. Pieczemy prze około 15 minut aż panierka się łądnie zrumieni. W międzyczasie
pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do nich również pokrojoną
cebulkę. Mieszamy razem. Układamy a podpieczonych kotletach. Na wierzch sypiemy rozdrobniony
ser mozzarella i zapiekamy w piekarniku jeszcze przez 5 minut.
Cukinię myjemy i używając cienkiej obieraczki do warzyw kroimy cienkie plasetrki. Wrzucamy je na 1/2 minuty do wrzcej
wody. Odsączamy, solimy,
pieprzymy i polewamy delikatnie
oliwą. Mieszamy i układamy na talerzu. Na wierzch kładziemy
kurcaka. Danie
banalne do przygotowania za to niebanalne w smaku. Smacznego.