Wykonanie

Staram się nie jadać panierowanych i smażonych potraw. Po takich posiłkach czuję się zazwyczaj po prostu źle. Po baaardzo długiej abstynencji postanowiłam zrobić wczoraj na kolację panierowane kotleciki, których jednak nie usmażyłam, a upiekłam. Zdrowsza wersja kotletów w panierce bardzo przypadła nam do gustu. Aby nie było zbyt nudno, do dania dodałam
parmezan,
pomidorki i
mozzarellę. Kotlety podałam z
cukinią i surówką z
marchwi ze
słonecznikiem.Składniki:4 pojedyncze
piersi z kurczaka1 szkl tartego
parmezanu1 szkl zmielonych
płatków kukurydzianych1 szkl zmielonej suchej
bułki pszennej3
pomidory200 g
mozzarelli2 łyżki
masła4 łyżki
oliwy z oliweksól i
pieprzświeże listki
bazylii do dekoracji1.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekrawamy na pół, a zgrubienia rozbijamy lekko tłuczkiem. Gdy kawałki
mięsa są bardzo duże, możemy je przeciąć jeszcze wzdłuż. Doprawiamy
solą i
pieprzem.2.
Parmezan,
płatki i zmieloną
bułkę mieszamy ze sobą.
Masło razem z
oliwą z oliwek podgrzewamy do momentu połączenia się składników, lekko studzimy.
Pomidora przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ i kroimy w kostkę.
Mozzarellę również kroimy w kostkę.3. Piekarnik nagrzewamy do 200*C.
Piersi z kurczaka smarujemy z każdej strony
oliwą z
masłem i obtaczamy w panierce z
parmezanu. Dużą blachę smarujemy
oliwą, wykładamy na nią kotleciki i pieczemy je ok 20 minut na programie ,,góra/dół".4. Przed podaniem potrawy piekarnik nagrzewamy do 250*C. Kotlety przekładamy na naczynie grillowe, posypujemy dodatkowo panierką, układamy na nich kawałki
pomidora,
mozzarelli i delikatnie polewamy
oliwą. Przy funkcji ,,grill" zapiekamy kotlety ok 5 minut. Gotowe danie dekorujemy listkami
bazylii.SMACZNEGO :-)


