Wykonanie
13:04 Jedz Taniej 0 CommentsJeden z konkursów kulinarnych na Facebooku zainspirował nas do usmażenia naleśników, ale to nie mogły być zwykłe naleśniki... Postanowiliśmy, że będą kolorowe i, że wygramy ten konkurs!

Do zrobienia ciasta (wersja podstawowa) na około
siedem porcji naleśników potrzeba:- 1 kg
mąki - 1,50 zł- 1 litr
mleka - 2,30 zł- pół litra
wody gazowanej - 50 gr- 2
jajka - 90 gr- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżki
olejuWszystkie składniki należy razem zmiksować, jeśli ciasto jest za gęste można dolać
mleka lub
wody. Takie naleśniki można smażyć na patelni teflonowej bez
oleju.Czego dodać do ciasta żeby naleśniki uzyskały kolorki?- czerwone - sok wyciśnięty z
buraczka- żółte -
kurkuma- różowe -
syrop malinowy- zielone - mrożony rozdrobniony
szpinakIlość tych naturalnych barwników, jaką należy dodać, jest zależna od koloru jaki chcemy uzyskać i od ilości barwionego ciasta. Sok z
buraków i
kurkuma praktycznie nie zmieniają smaku naleśników, natomiast
syrop malinowy dodaje im słodkości, a
szpinak jest mocno wyczuwalny więc polecam przyrządzenie do nich pikantnego farszu, np z
pieczarek.Nadzienie
kokosowe:- 125 g wiórek
kokosowych - 3 zł- 300 ml
śmietany 30% - 2,50 zł- 2 łyżki
masła- 2 łyżki
cukru- słoiczek
dżemu - 4,50 złWiórki należy podprażyć z
masłem, dodać do nich
śmietanę i
cukier.Naleśniki smarujemy nadzieniem, dla przełamania smaku można dołożyć także trochę
dżemu, może być praktycznie każdy, my polecamy
porzeczkowy albo
wiśniowy. Takie naleśniki najlepiej smakują z
bita śmietaną.Całkowity koszt tej naszej naleśnikowej uczty to 15 zł . W piątkę nie daliśmy im rady - było ich za dużo.

Agata