ßßß Cookit - przepis na Zrazy wieprzowe

Zrazy wieprzowe

nazwa

Wykonanie

21:23 Jedz Taniej 4 Comments
Nie kwapią się moi współpracownicy do wrzucania swoich propozycji, więc dziś znów ja Was pomęczę. Podam przepis na danie, które zaspokoi oczekiwania najbardziej wymagających kubków smakowych (o ile nie będą to kubki Magdy Gessler)
===========================================================================
Potrzebujemy:
1. Mięso:
- 2 cienkie płaty z szynki - ok. 3zł
- ogórek kiszony- 15gr
- dwa plastry słoniny
- plaster papryki
- bułka tarta
- pieprz i przyprawa jarzynka
2. Mizeria
- 1 ogórek- ok. 2zł
- 3/4 śmietany 12% - ok. 1,5zł
- szczypiorek- ok. 1 zł
- 6 główek rzodkiewki- ok. 30gr
3. Ziemniaki - ok. 15gr
Koszt łączny - ok. 7zł
=========================================================================
Przygotowanie:
1. Mięso
1) Płaty posypujemy bułką tartą.
2) Przyprawiamy je jarzynką i pieprzem
3) Kładziemy na to plaster słoniny i plaster ogórka kiszonego
4) Zawijamy w rulonik
5) Mięso spinamy wykałaczkami (tak, aby nie wypadło ze środka i trzymało się kupy. Będziemy potrzebować 3 wykałaczki - widzimy na zdjęciu)
6) Smażymy na wolnym ogniu, z obydwu stron, aż mięso się zarumieni
2. Mizeria
1) Ścieramy ogórka na tarce
2) Wlewamy śmietanę
3) Skrajamy szczypiorek i rzodkiewkę
4) Dodajemy sól, pieprz i odrobinę octu
5) wszystko dokładnie mieszamy
6) Odstawiamy do lodówki na 30 minut
==========================================================================
Domniemam, że nie muszę Wam opowiadać o walorach smakowych, bo już na pierwszy rzut oka każdy z Was je dostrzega. Jeśli potrzebujecie zrobić coś ekskluzywnego na niedzielny obiadek, to jest to opcja wręcz doskonała.
Na koniec wrzucę jeszcze zdjęcie, które może nie razi swym urokiem, ale dobrze pokazuje jak wbić wykałaczki.
Smacznego!
Rafał
Źródło:http://cozjesc.blogspot.com/2012/12/bitki-wieprzowe.html