ßßß
Potrzebne będą (w zależności od ilości osób):- kilka ziemniaków (w tej wersji są to ziemniaki młode)- twaróg ze śmietaną- pęczek rzodkiewek- pęczek szczypiorku- sól, pieprz- sypana papryka (ja użyłem ostrej)Sposób wykonania:1) Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w całości (ja ugotowałem na parze), po czym dzielimy je na połówki.2) Z połówek ziemniaków wydrążamy lekko środek (nie jest to zabieg konieczny, ale można umieścić więcej twarogu), posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem i papryką, po czym wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 20 minut.
3) Do twarogu dodajemy trochę śmietany, soli, świeżo zmielonego pieprzu, starte na tarce rzodkiewki, posiekany szczypiorek, a następnie całość dokładnie mieszamy.
4) Na upieczone ziemniaki nakładamy twaróg, dekorujemy rzodkiewką i szczypiorkiem, po czym pojadamy ze smakiem.Tak wykonane kartofle z twarogiem nadają się zarówno na wiosenno-letni obiad, jak i kolację.


Smacznego =)