ßßß
W takie upalne dni jak dzisiejszy nie chce się gotować. Najlepiej sprawdzają się szybkie w przygotowaniu dania – takie jak gzik i pyry. Czyli ziemniaki gotowane w mundurkach podawane z odpowiednio przyprawionym twarogiem. Zestawienie to pochodzi z kuchni wielkopolskiej. Przyznam, że jako mieszkanka Krakowa, pochodząca z centrum Polski nie znałam tej potrawy. Czego żałuję, bo jest proste i pyszne.Składnikimłode ziemniaki, 300 gramtwaróg, 150 gramjogurt grecki, 3 łyżkiszczypiorek, 1 pęczekrzodkiewka, 2-4 sztukioliwa z oliweksól, pieprzSposób przygotowania1. Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie.2. Serek wymieszać z jogurtem i drobno pokrojonymi rzodkiewkami i szczypiorkiem. Przyprawić solą i pieprzem.3. Gzik ułożyć na przekrojonych na pół ziemniakach. Całość skropić oliwą.mixed with everything from green coffee