Wykonanie
Nie chcę być nudna, ale prawda jest taka, że po prostu uwielbiam wszystkie kruche ciasta. Dlatego dzisiaj pokazuję Wam kolejne. Tak właściwie, to jest idealna letnia kolacja (bo do śniadania ciasto nie dotrwa, nie ma szans!). Mam rację, prawda? Chciałam cieniutką warstwę ciasta i dużo, dużo
jagód z chrupiącą kratką na górze i masą słodkiego
cukru pudru. Wyszło idealnie, tylko za mało...Składniki:/na okrągłą blaszkę o średnicy ok. 25 cm/3/4 szkl.
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego1 ugotowane
żółtko1 całe
jajko50g
masła1 łyżka
jogurtu naturalnegojagodybiałko do posmarowaniaUgotować jedno
jajko, wyjąć
żółtko i zetrzeć je na mini tarce albo ugnieść widelcem.
Masło zmiksować z
cukrem, dodać całe
jajko i wcześniej przygotowane
żółtko. Cały czas miksując wsypać
mąkę z
proszkiem do pieczenia, na koniec dodać
jogurt żeby połączyć wszystkie składniki.Ciasto podzielić na dwie części- jedną wyłożyć na blaszce (cienka warstwa), wysypać na nią
jagody, a z reszty rozwałkować paseczki i ułożyć je w kratkę na owocach. Kratkę posmarować
białkiem.Piec ok. 30-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 °C.