ßßß
Nie chcę być nudna, ale prawda jest taka, że po prostu uwielbiam wszystkie kruche ciasta. Dlatego dzisiaj pokazuję Wam kolejne. Tak właściwie, to jest idealna letnia kolacja (bo do śniadania ciasto nie dotrwa, nie ma szans!). Mam rację, prawda? Chciałam cieniutką warstwę ciasta i dużo, dużo jagód z chrupiącą kratką na górze i masą słodkiego cukru pudru. Wyszło idealnie, tylko za mało...Składniki:/na okrągłą blaszkę o średnicy ok. 25 cm/3/4 szkl. mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki cukru1 opakowanie cukru waniliowego1 ugotowane żółtko1 całe jajko50g masła1 łyżka jogurtu naturalnegojagodybiałko do posmarowaniaUgotować jedno jajko, wyjąć żółtko i zetrzeć je na mini tarce albo ugnieść widelcem.Masło zmiksować z cukrem, dodać całe jajko i wcześniej przygotowane żółtko. Cały czas miksując wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać jogurt żeby połączyć wszystkie składniki.Ciasto podzielić na dwie części- jedną wyłożyć na blaszce (cienka warstwa), wysypać na nią jagody, a z reszty rozwałkować paseczki i ułożyć je w kratkę na owocach. Kratkę posmarować białkiem.Piec ok. 30-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 °C.