Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 6SkładnikLogo Ilość Czego
pomidorki kokrajlowe 200 gramów
melon miodowy 1 sztuk
papryka żółta 2 sztuk
ogórki małe 2 sztuk
awokado 1 sztuk
ocet winny 6 łyżek stołowych
sok z cytryny 5 łyżek stołowych
oliwa 6 łyżek stołowych
rykola, pęczek 1 sztuk
cukier według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
pieprz kolorowy według uznaniaWykonanie:Umytego
melona przekroić na krzyż i usunąć pestki, a z miąższu pół okrągłą łyżeczką wyciąć kuleczki (lub pokroić w małą kostkę). Umyte, osuszone
pomidorki podzielić na połówki. Oczyszczoną
paprykę pokroić w pas4eczki. Umyte, osuszone
ogórki wraz ze skórką pokroić wzdłuż w cieniutkie paski.
Awokado rozkroić, obrać, wyjąć pestkę, a miąższ pociąć w plasterki i skropić 2 łyżkami
soku z cytryny.
Rukolę umyć i osuszyć. Wszystkie pokrojone warzywa przełożyć do płaskiej salaterki (albo osobno, albo lekko przemieszać).
Sos winegret:
ocet wymieszać z pozostałymi 3 łyżkami
soku z cytryny i utrzeć z
solą,
pieprzem i szczyptą
cukru. Gdy
przyprawy się rozpuszczą, cienkim strumykiem dolewać
oliwę i ubić na jednolity sos.Składniki w salaterce polać przygotowanym sosem i lekko przemieszać. Posypać grubo zmielonym
kolorowym pieprzem i udekorować listkami świeżych
ziół.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!SałatkiKomentarze:Autor: CiopcikData: 2009-04-19ludzie wy probujecie te przepisy, czy z ksiazek piszecie?????Autor: FloressData: 2008-12-27świetneDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: