ßßß Cookit - przepis na Bankietowy miszmasz

Bankietowy miszmasz

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 6
Składnik
Logo Ilość Czego
pomidorki kokrajlowe 200 gramów
melon miodowy 1 sztuk
papryka żółta 2 sztuk
ogórki małe 2 sztuk
awokado 1 sztuk
ocet winny 6 łyżek stołowych
sok z cytryny 5 łyżek stołowych
oliwa 6 łyżek stołowych
rykola, pęczek 1 sztuk
cukier według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
pieprz kolorowy według uznania
Wykonanie:
Umytego melona przekroić na krzyż i usunąć pestki, a z miąższu pół okrągłą łyżeczką wyciąć kuleczki (lub pokroić w małą kostkę). Umyte, osuszone pomidorki podzielić na połówki. Oczyszczoną paprykę pokroić w pas4eczki. Umyte, osuszone ogórki wraz ze skórką pokroić wzdłuż w cieniutkie paski. Awokado rozkroić, obrać, wyjąć pestkę, a miąższ pociąć w plasterki i skropić 2 łyżkami soku z cytryny. Rukolę umyć i osuszyć. Wszystkie pokrojone warzywa przełożyć do płaskiej salaterki (albo osobno, albo lekko przemieszać).
Sos winegret: ocet wymieszać z pozostałymi 3 łyżkami soku z cytryny i utrzeć z solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gdy przyprawy się rozpuszczą, cienkim strumykiem dolewać oliwę i ubić na jednolity sos.
Składniki w salaterce polać przygotowanym sosem i lekko przemieszać. Posypać grubo zmielonym kolorowym pieprzem i udekorować listkami świeżych ziół.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Sałatki
Komentarze:
Autor: Ciopcik
Data: 2009-04-19
ludzie wy probujecie te przepisy, czy z ksiazek piszecie?????
Autor: Floress
Data: 2008-12-27
świetne
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5213/Bankietowy-miszmasz