ßßß Cookit - przepis na NALEŚNIK'en und SZPARAG'en

NALEŚNIK'en und SZPARAG'en

nazwa

Wykonanie

Mimo niskiej kaloryczności i zawartości 95 procent wody szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych, takich jak:
kwas foliowy, który jest niezbędnym pierwiastkiem dla kobiet planujących ciążę, ponieważ odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Kwas foliowy spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga także pracę układu krążenia;
witaminy C i E oraz beta-karoten - poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci;
asparagina - wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu;
wapń, fosfor, potas . Dwa pierwsze pierwiastki odpowiadają za kondycję kości i zębów. Z kolei wysoka ilość potasu oraz niska zawartość sodu w połączeniu z asparaginą sprawiają, że szparagi mają właściwości moczopędne;
glutation - wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera;
błonnik - poprawia perystaltykę jelit;
inulina - zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego;
Ponadto szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków.
SKŁADNIKI na ciasto:
2 JAJKA
SZKLANKA MLEKA
1/2 SZKLANKI WODY GAZOWANEJ
SZCZYPTA SOLI
SZKLANKA MĄKI
OLEJ DO SMAŻENIA
MUS z KUKURYDZY:
1/2 SZKLANKI BULIONU WARZYWNEGO lub DROBIOWEGO
1 PUSZKA KUKURYDZY
SZCZYPTA SOLI i PIEPRZU
KILKA LISTKÓW TYMIANKU
DODATKI:
SZPARAGI ZIELONE
CEBULKA DYMKA
ŚWIEŻY TYMIANEK
OLIWA z OLIWEK
WYKONANIE:
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI - WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZE SOBA MIKSUJEMY I ODSTAWIAMY DO LODÓWKI NA CZAS PRZYGOTOWANIA RESZTY SKŁADNIKÓW.
MUS Z KUKURYDZY - BULION WLEWAMY DO GARNKA I ZAGOTOWUJEMY. NASTĘPNIE DODAJEMY KUKURYDZĘ I TYMIANEK. GOTUJEMY PRZEZ OKOŁO 5 MINUT I BLENDUJEMY. DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM. PRZECIERAMY PRZEZ SITKO ŻEBY POZBYĆ SIĘ "farfocli". PRZED PODANIE PODGRZEWAMY.
CEBULĘ OBIERAMY I ODRYWAMY WARSTWA PO WARSTWIE. NASTĘPNIE OPALAMY PALNIKIEM.
SZPARAGI KROIMY I WRZUCAMY NA WRZĄCĄ OSOLONĄ WODĘ. ZOSTAWIAMY NA OKOŁO 5 DO 10 MINUT.
ZACZYNAMY SMAŻYĆ NALEŚNIKI NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI Z KAŻDEJ STRONY NA ZŁOTY KOLOR. WYLEWAMY PO JEDNEJ ŁYŻCE CIASTA.
PODGRZEWAMY MUS Z KUKURYDZY I CAŁOŚĆ KOMPONUJEMY NA TALERZU SKRAPIAJĄC OLIWĄ z OLIWEK. DEKORUJEMY TYMIANKIEM.
Źródło:http://pimpmypancakes.blogspot.com/2015/05/nalesniken-und-szparagen.html