Wykonanie
Mimo niskiej kaloryczności i zawartości 95 procent
wody szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych, takich jak:kwas foliowy, który jest niezbędnym pierwiastkiem dla kobiet planujących ciążę, ponieważ odpowiada za prawidłowy rozwój
płodu. Kwas foliowy spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga także pracę układu krążenia;witaminy C i E oraz beta-karoten - poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci;asparagina - wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu;wapń, fosfor, potas . Dwa pierwsze pierwiastki odpowiadają za kondycję kości i zębów. Z kolei wysoka ilość potasu oraz niska zawartość
sodu w połączeniu z asparaginą sprawiają, że
szparagi mają właściwości moczopędne;glutation - wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera;błonnik - poprawia perystaltykę jelit;inulina - zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego;Ponadto
szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków.SKŁADNIKI na ciasto:2
JAJKASZKLANKA
MLEKA1/2 SZKLANKI
WODY GAZOWANEJSZCZYPTA
SOLISZKLANKA
MĄKIOLEJ DO SMAŻENIAMUS z
KUKURYDZY:1/2 SZKLANKI
BULIONU WARZYWNEGO lub DROBIOWEGO1 PUSZKA
KUKURYDZYSZCZYPTA
SOLI i
PIEPRZUKILKA LISTKÓW
TYMIANKUDODATKI:
SZPARAGI ZIELONECEBULKA DYMKAŚWIEŻY
TYMIANEKOLIWA z OLIWEKWYKONANIE:PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI - WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZE
SOBA MIKSUJEMY I ODSTAWIAMY DO LODÓWKI NA CZAS PRZYGOTOWANIA RESZTY SKŁADNIKÓW.MUS Z
KUKURYDZY -
BULION WLEWAMY DO GARNKA I ZAGOTOWUJEMY. NASTĘPNIE DODAJEMY
KUKURYDZĘ I
TYMIANEK. GOTUJEMY PRZEZ OKOŁO 5 MINUT I BLENDUJEMY. DOPRAWIAMY
SOLĄ I
PIEPRZEM. PRZECIERAMY PRZEZ SITKO ŻEBY POZBYĆ SIĘ "farfocli". PRZED PODANIE PODGRZEWAMY.
CEBULĘ OBIERAMY I ODRYWAMY WARSTWA PO WARSTWIE. NASTĘPNIE OPALAMY PALNIKIEM.
SZPARAGI KROIMY I WRZUCAMY NA WRZĄCĄ OSOLONĄ
WODĘ. ZOSTAWIAMY NA OKOŁO 5 DO 10 MINUT.ZACZYNAMY SMAŻYĆ NALEŚNIKI NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI Z KAŻDEJ STRONY NA ZŁOTY KOLOR. WYLEWAMY PO JEDNEJ ŁYŻCE CIASTA.PODGRZEWAMY MUS Z
KUKURYDZY I CAŁOŚĆ KOMPONUJEMY NA TALERZU SKRAPIAJĄC
OLIWĄ z OLIWEK. DEKORUJEMY
TYMIANKIEM.

