ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 6SkładnikLogo Ilość Czegomleko 200 mililitrówcukier 100 gramówwiórki kokosowe 50 gramówmasło 50 gramówrodzynki 50 gramówdrożdże 20 gramówmąka pszenna 2 szklanekżółtko 2 sztukaromat rumowy według uznaniaczekolada mleczna 50 gramówmargaryna 1 łyżek stołowychtłuszcz według uznaniaWykonanie:Ciasto: Drożdże rozkruszyć , zasypać 1/4 części cukru, rozetrzeć i poczekać aż się rozpuszczą . Dodać 1/5 mąki i część podgrzaćnego mleka (tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany). Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Rodzynki sparzyć i odsączyć na sicie. żółtka utrzeć z pozostałą częścią cukru. Do wyrośniętego rozczynu dodać utarte żółtka, pozostałą mąkę , mleko i zarobić ciasto. Następnie wyrobić ciasto (powinno odchodzić od ręki). Masło roztopić i dodać do ciasta wraz z rodzynkami, wiórkami kokosowymi, aromatem rumowym i ponownie wyrobić . Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy z o średnicy 21 cm i pozostawić do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze około 180 stopni przez 35 - 45 minut. Polewa czekoladowa: Składniki na polewę włożyć do rondla i podgrzać do połączenia składników mieszając, zagotować. Babka drożdżowa: Ostudzoną babkę oblać ciepłą polewą i obsypać wiórkami kokosowymi.Ciasta i DeseryWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: karotkaData: 2009-04-24pychaaaaaAutor: karotkaData: 2009-04-24pychaaaaaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: