ßßß Cookit - przepis na Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 6
Składnik
Logo Ilość Czego
mleko 200 mililitrów
cukier 100 gramów
wiórki kokosowe 50 gramów
masło 50 gramów
rodzynki 50 gramów
drożdże 20 gramów
mąka pszenna 2 szklanek
żółtko 2 sztuk
aromat rumowy według uznania
czekolada mleczna 50 gramów
margaryna 1 łyżek stołowych
tłuszcz według uznania
Wykonanie:
Ciasto: Drożdże rozkruszyć , zasypać 1/4 części cukru, rozetrzeć i poczekać aż się rozpuszczą . Dodać 1/5 mąki i część podgrzaćnego mleka (tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany). Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Rodzynki sparzyć i odsączyć na sicie. żółtka utrzeć z pozostałą częścią cukru. Do wyrośniętego rozczynu dodać utarte żółtka, pozostałą mąkę , mleko i zarobić ciasto. Następnie wyrobić ciasto (powinno odchodzić od ręki). Masło roztopić i dodać do ciasta wraz z rodzynkami, wiórkami kokosowymi, aromatem rumowym i ponownie wyrobić . Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy z o średnicy 21 cm i pozostawić do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze około 180 stopni przez 35 - 45 minut. Polewa czekoladowa: Składniki na polewę włożyć do rondla i podgrzać do połączenia składników mieszając, zagotować. Babka drożdżowa: Ostudzoną babkę oblać ciepłą polewą i obsypać wiórkami kokosowymi.
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Wigilia
Komentarze:
Autor: karotka
Data: 2009-04-24
pychaaaaa
Autor: karotka
Data: 2009-04-24
pychaaaaa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3257/Babka-drozdzowa