Wykonanie
Dziś przedstawię Wam moją wersję rolady z
szynki nadziewanej
żółtym serem,
papryka i
koperkiem. Niesamowicie pachnąca i niesamowicie smaczna nie tylko jako wersja obiadowa, ale także jako przystawka. Polecam :)
Składniki:1 kg
surowej szynki200 g
żółtego sera1
czerwona paprykakilka gałązek świeżego
koperkukilka gałązek świeżej
natki pietruszkisólpieprzmusztarda wg gustuWykonanie:
Mięso kroję w plastry i rozbijam tłuczkiem, tak by nie rozerwać kotletów, układam na desce nakładając, częściowo, jeden plaster na drugi,
posypuję
solą i
pieprzem oraz smaruję
musztardą.
Żółty ser ścieram na tarce o dużych oczkach i posypuję przygotowane
mięso.
Paprykę oczyszczam z nasion, kroję w dość grube paski i układam po dwa na
serze. Pomiędzy
papryką układam po kilka gałązek świeżego
koperku, wcześniej umytego i wysuszonego.
Podważając ręką zwijam
mięso w roladę, spinam wykałaczkami i układam w naczyniu żaroodpornym. NA wierzchu układam gałązki
natki pietruszki.
piekarnik nagrzewam do 220°C i wstawiam roladę na 10-15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze przez 45-50 minut.Upieczone odstawiam na 10 - 15 min, następnie kroje w plastry i układam na talerzu.
Podaję z
ziemniakami z
wody i
sałatą ze
śmietaną :)SMACZNEGO!