ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

nazwa

Wykonanie

Banalna? Może i tak, ale za to pyszna i szybka w przygotowaniu, jeśli groch namoczymy na noc:)
Składniki:
1 kg fasoli białej
2-3 cebule
1 kg kiełbasy zwyczajnej
1 mały koncentrat pomidorowy
sól
pieprz
2 łyżki majeranku
ziele angielskie
2-3 liście laurowe
koperek
4 łyżki oleju
2 łyżki mąki
Wykonanie:
Fasolę zalewam wodą i zostawiam na noc by spęczniała. Drugiego dnia zmieniam wodę i gotuję do miękkości. Cebulę obieram i kroję w ćwierć talarki i podsmażam na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju. Kiełbasę kroję w ćwierć talarki, dorzucam do podduszonej cebuli i smażę razem przez kilka minut. Dodaję do fasolki i gotuję. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, majerankiem , zielem angielskim i liściem laurowym. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję na wolnym ogniu. Pozostały olej rozgrzewam daję mąkę i robię zasmażkę. Zasmażką zagęszczam fasolę, nakładam w głębokie talerze i każdy posypuję siekanym koperkiem. Podaję z białym pieczywem.
SMACZNEGO!
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2013/04/fasolka-po-bretonsku.html