ßßß
Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Fasolka po bretońsku
Składniki
Fasola biała
Cebula
Kiełbasa zwyczajna
Koncentrat pomidorowy
Sól
Pieprz
Majeranek
Ziele angielskie
Liść laurowy
Koperek
Olej
Mąka
Wykonanie
Banalna? Może i tak, ale za to pyszna i szybka w przygotowaniu, jeśli
groch
namoczymy na noc:)
Składniki:1 kg
fasoli białej
2-3
cebule
1 kg
kiełbasy zwyczajnej
1 mały
koncentrat pomidorowy
sól
pieprz
2 łyżki
majeranku
ziele angielskie
2-3
liście laurowe
koperek
4 łyżki
oleju
2 łyżki
mąki
Wykonanie:
Fasolę
zalewam
wodą
i zostawiam na noc by spęczniała. Drugiego dnia zmieniam
wodę
i gotuję do miękkości.
Cebulę
obieram i kroję w ćwierć talarki i podsmażam na dwóch łyżkach rozgrzanego
oleju
.
Kiełbasę
kroję w ćwierć talarki, dorzucam do podduszonej
cebuli
i smażę razem przez kilka minut. Dodaję do
fasolki
i gotuję. Doprawiam do smaku
solą
,
pieprzem
,
majerankiem
,
zielem angielskim
i
liściem laurowym
. Na koniec dodaję
koncentrat pomidorowy
i gotuję na wolnym ogniu. Pozostały
olej
rozgrzewam
daję
mąkę
i robię zasmażkę. Zasmażką zagęszczam
fasolę
, nakładam w głębokie talerze i każdy posypuję siekanym
koperkiem
. Podaję z
białym pieczywem
.
SMACZNEGO!
Źródło:
http://beautykuchnia.blogspot.com/2013/04/fasolka-po-bretonsku.html
Przepisy powiązane
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Składniki powiązane (0)