ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 11SkładnikLogo Ilość Czegomąka 250 gramówproszek do pieczenia 2,5 łyżek deserowychsól 1 szczyptaorzeszki pinii 100 gramównasiona anyżku 3 łyżek deserowychjajka 2 sztukcukier 100 gramówolej 90 mililitrówmleko 1 szklanekcukier puder 150 gramówsok z cytryny 2 łyżek stołowychWykonanie:Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem, solą, orzeszkami pinii i 2 łyżeczkami anyżu. Mikserem ubić jajka z cukrem, olejem i mlekiem. Stopniowo dodawać suche składniki, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Ciasto włożyć łyżką do 12 foremek wysmarowanych masłem. Piec ok. 20 minut w piekarniku ogrzanym do 180 stopni, tak by babeczki wyrosły, a ciasto pozostało elastyczne, nieprzesuszone. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek i pozostawić do całkowitego ostudzenia.Lukier: ubić cukier puder z sokiem z cytryny i pozostałym anyżkiem.Rozsmarować lukier na babeczkach i podawać.Uwagi:Orzeszki pinii można zastąpić posiekanymi orzechami włoskimi.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia WłoskaWielkanocKomentarze:Autor: FloressData: 2009-04-27pyszneDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: