ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka rybna z ryżem

Zapiekanka rybna z ryżem

nazwa

Wykonanie

Jeżeli szukacie nowej formy dla zaserwowania tradycyjnej ryby to zapiekanka jest naturalnym wyborem. Szybkie i proste w wykonaniu danie wprowadzi trochę świeżego spojrzenia na temat produkt.
Składniki
- 40 dag filetów dowolnej ryby ( mrożonej lub świeżej )
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki śmietany 18%
- ½ puszki kukurydzy
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :)
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Żaroodporne naczynie wysmarować olejem. Filety rozdrobnić i ułożyć na dnie naczynia. Następnie ułożyć ugotowany ryż. Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym i natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać ryż odczekać aż przesiąknie do ryby ( ewentualnie delikatnie przemieszać ryż ). Na wierzch wyłożyć kukurydzę oraz cieniutkie wiórki masła. Jajko roztrzepać z mlekiem i zalać całą zapiekankę. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 o C. Całość zapiekać 30 minut.
Uwaga – sprawdzona rada
1) W przypadku ryb mrożonych ważne jest aby pozbyć się jak najwięcej ilości wody w przeciwnym razie trafi ona na dno naczynia i zapiekanka wyjdzie wodnista.
2)Ryż można być jedynie podgotowany, dzięki czemu podczas zapiekania może pochłoną nadmiar wody z ryb
Życzę smacznego.
Komentarze oraz lajki mile widziane :)
Źródło:http://swiat-smaku.blogspot.com/2015/04/zapiekanka-rybna-z-ryzem.html