Wykonanie
Jeżeli szukacie nowej formy dla zaserwowania tradycyjnej
ryby to zapiekanka jest naturalnym wyborem. Szybkie i proste w wykonaniu danie wprowadzi trochę świeżego spojrzenia na temat produkt.Składniki

- 40 dag filetów dowolnej
ryby ( mrożonej lub świeżej )- 1 szklanka ugotowanego
ryżu- 1 łyżka
masła- ½ szklanki
śmietany 18%- ½ puszki
kukurydzy- 2 łyżki
przecieru pomidorowego- 1
jajko- 2 łyżki
mleka- 2 łyżki posiekanej
natki pietruszki- 1 łyżka
oleju-
sól,
pieprzDrogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :)Z góry dziękuję.WykonanieŻaroodporne naczynie wysmarować
olejem. Filety rozdrobnić i ułożyć na dnie naczynia. Następnie ułożyć ugotowany
ryż.
Śmietanę wymieszać z
przecierem pomidorowym i
natką pietruszki, doprawić
solą i
pieprzem. Sosem polać
ryż odczekać aż przesiąknie do
ryby ( ewentualnie delikatnie przemieszać
ryż ). Na wierzch wyłożyć
kukurydzę oraz cieniutkie wiórki
masła.
Jajko roztrzepać z
mlekiem i zalać całą zapiekankę. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 o C. Całość zapiekać 30 minut.Uwaga – sprawdzona rada1) W przypadku ryb mrożonych ważne jest aby pozbyć się jak najwięcej ilości
wody w przeciwnym razie trafi ona na dno naczynia i zapiekanka wyjdzie wodnista.2)
Ryż można być jedynie podgotowany, dzięki
czemu podczas zapiekania może pochłoną nadmiar
wody z rybŻyczę smacznego.Komentarze oraz
lajki mile widziane :)