Wykonanie
Przepis otrzymałam od koleżanki, ale mówiła, że go zmodyfikowała ze względu na swoje dzieci. Też mam dziecko, więc przepis mi się spodobał :) W oryginale był
alkohol i
kawa -
alkoholu nie ma, a
kawa została zastąpiona
kakaem.

Składniki na
biszkopt:4
jajka1 szklanka
mąki pszennej2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia4 łyżki
oleju2/3 szklanki
cukruSkładniki na masę karmelową :1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego - w tym przypadku przygotowanego wcześniej (opis przygotowania tutaj) lub 2 puszki gotowej masy krówkowej200 gramów
masła o temperaturze pokojowejSkładniki na karmelizowany
słonecznik300 gramów
ziaren słonecznika120 gramów
masła1/2 szklanki
cukru pudru1 opakowanie
cukru waniliowego2 łyżki
mlekaDo nasączenia
biszkoptu:2 łyżeczki
kakao ciemnego2/3 gorącej, przegotowanej
wodyRobimy poncz : rozpuszczamy 2 łyżeczki
kakaa w 2/3 szklanki gorącej
wody - dobrze mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Czeka na swoją kolejTeraz
biszkopt : oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka przekładamy do malaksera i na najwyższych obrotach ubijamy pianę. Następnie powoli dodajemy
cukierNie wyłączając malaksera, a jedynie zmniejszając prędkość dodajemy po jednym
żółtkuNastępnie dodajemy 4 łyżki
oleju,
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
kakaoNastawiamy piecyk na 180 stopni CFormę o wymiarach mniej więcej 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę
biszkoptową. Forma może być mniejsza. A zamiast prostokątnej formy można użyć tortownicy - wówczas
biszkopt będzie wyższy (zresztą całe ciasto będzie wyższe i będzie bardziej widoczny środek. Wpadłam na ten pomysł, gdy zobaczyłam, że moje ciasto jest za niskie i nie widać dobrze warstw - szkoda)
Biszkopt pieczemy 25 minut - wyjmujemy i studzimy, ale nie wyłączamy piecyka - będziemy robić karmelizowany
słonecznik
Gdy
biszkopt stygnie - bierzemy się za ziarenka
słonecznika na słodko :)Karmelizowany
słonecznik (podawałam już przepis na taki
słonecznik, ale dla ułatwienia podaję jeszcze raz, żeby nie trzeba było skakać po przepisach)Do garnuszka wsypujemy
cukier puder,
cukier waniliowy, dodajemy
masło i
mleko - zagotowujemy na małym ogniu


Gdy się zagotuje wsypujemy
słonecznik, wszystko bardzo dokładnie mieszamy i gdy się zagotuje - wyłączamy


Piecyk nastawiamy na 180 stopni CBlachę od piekarnika (tę dużą) wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na płasko, równomiernie
słonecznik
Pieczemy 10 minut do zarumienienia - nie dłużej, ponieważ może się przypalićPo tym czasie wyjmujemy, odstawiamy do wystygnięcia
Potem kruszymy drobno i czeka na swoją kolej :)

Jeśli karmel robimy sami z
mleka słodkiego skondensowanego - to porada tutaj . Jeśli z gotowej masy krówkowej - to sprawa jest prosta:)Na masę karmelową ucieramy
masło na puch a następnie dodajemy po jednej łyżce stołowej masy krówkowej lub naszej, zrobionej z
mleka skondensowanego. Ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy. Masa karmelowa gotowaWystudzony
biszkopt kroimy na dwie części

Nasączamy nasze
biszkopty. Połowa ponczu na każdy
biszkoptNa jeden nakładamy 2/3 masy karmelowejPrzykrywamy drugim
biszkoptemNa wierzch nakładamy resztę masy karmelowej i posypujemy naszymi karmelizowanymi
ziarnami słonecznikaCiasto wkładamy do lodówki, do zastygnięcia. Najlepiej na całą noc







U mnie w pracy zrobiło furorę :)Smacznego! :)