ßßß Cookit - przepis na Ciasto karmelowo-słonecznikowe

Ciasto karmelowo-słonecznikowe

nazwa

Wykonanie

Przepis otrzymałam od koleżanki, ale mówiła, że go zmodyfikowała ze względu na swoje dzieci. Też mam dziecko, więc przepis mi się spodobał :) W oryginale był alkohol i kawa - alkoholu nie ma, a kawa została zastąpiona kakaem.
Składniki na biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
2/3 szklanki cukru
Składniki na masę karmelową :
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego - w tym przypadku przygotowanego wcześniej (opis przygotowania tutaj) lub 2 puszki gotowej masy krówkowej
200 gramów masła o temperaturze pokojowej
Składniki na karmelizowany słonecznik
300 gramów ziaren słonecznika
120 gramów masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki mleka
Do nasączenia biszkoptu:
2 łyżeczki kakao ciemnego
2/3 gorącej, przegotowanej wody
Robimy poncz : rozpuszczamy 2 łyżeczki kakaa w 2/3 szklanki gorącej wody - dobrze mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Czeka na swoją kolej
Teraz biszkopt : oddzielamy żółtka od białek. Białka przekładamy do malaksera i na najwyższych obrotach ubijamy pianę. Następnie powoli dodajemy cukier
Nie wyłączając malaksera, a jedynie zmniejszając prędkość dodajemy po jednym żółtku
Następnie dodajemy 4 łyżki oleju, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao
Nastawiamy piecyk na 180 stopni C
Formę o wymiarach mniej więcej 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę biszkoptową. Forma może być mniejsza. A zamiast prostokątnej formy można użyć tortownicy - wówczas biszkopt będzie wyższy (zresztą całe ciasto będzie wyższe i będzie bardziej widoczny środek. Wpadłam na ten pomysł, gdy zobaczyłam, że moje ciasto jest za niskie i nie widać dobrze warstw - szkoda)
Biszkopt pieczemy 25 minut - wyjmujemy i studzimy, ale nie wyłączamy piecyka - będziemy robić karmelizowany słonecznik
Gdy biszkopt stygnie - bierzemy się za ziarenka słonecznika na słodko :)
Karmelizowany słonecznik (podawałam już przepis na taki słonecznik, ale dla ułatwienia podaję jeszcze raz, żeby nie trzeba było skakać po przepisach)
Do garnuszka wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, dodajemy masło i mleko - zagotowujemy na małym ogniu
Gdy się zagotuje wsypujemy słonecznik, wszystko bardzo dokładnie mieszamy i gdy się zagotuje - wyłączamy
Piecyk nastawiamy na 180 stopni C
Blachę od piekarnika (tę dużą) wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na płasko, równomiernie słonecznik
Pieczemy 10 minut do zarumienienia - nie dłużej, ponieważ może się przypalić
Po tym czasie wyjmujemy, odstawiamy do wystygnięcia
Potem kruszymy drobno i czeka na swoją kolej :)
Jeśli karmel robimy sami z mleka słodkiego skondensowanego - to porada tutaj . Jeśli z gotowej masy krówkowej - to sprawa jest prosta:)
Na masę karmelową ucieramy masło na puch a następnie dodajemy po jednej łyżce stołowej masy krówkowej lub naszej, zrobionej z mleka skondensowanego. Ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy. Masa karmelowa gotowa
Wystudzony biszkopt kroimy na dwie części
Nasączamy nasze biszkopty. Połowa ponczu na każdy biszkopt
Na jeden nakładamy 2/3 masy karmelowej
Przykrywamy drugim biszkoptem
Na wierzch nakładamy resztę masy karmelowej i posypujemy naszymi karmelizowanymi ziarnami słonecznika
Ciasto wkładamy do lodówki, do zastygnięcia. Najlepiej na całą noc
U mnie w pracy zrobiło furorę :)
Smacznego! :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2014/10/ciasto-karmelowo-sonecznikowe.html