ßßß Cookit - przepis na Pieczony labraks na dwa sposoby (okoń morski) - przepis autorski

Pieczony labraks na dwa sposoby (okoń morski) - przepis autorski

nazwa

Wykonanie

Jedna wersja to wspaniałe połączenie natki pietruszki z pomarańczą i cytryną.
Druga wersja to połączenie natki pietruszki z chilli i koperkiem.
Ryba w przygotowaniu jest pracochłonna, ale po godzinie pieczenia mamy rozkosz dla podniebienia...
Składniki:
2 okonie morskie wypatroszone
garść natki pietruszki
masło - tyle samo co pietruszki
mielona papryka chilli lub posiekana papryczka chilli
oliwa z oliwek
1 łyżeczka koperku
1 cytryna
1 pomarańcza
wykałaczki, po ok. 3-4 na sztukę
sól
Zaczynamy od ryb. Najpierw musimy oskrobać je z łusek. Robimy to od ogona do głowy, z obu stron, bardzo dokładnie ostrym nożem ale tak, żeby nie poszarpać ryb. Da się:) Do dzieła, byle ostrożnie!:) (Jeśli kupiliśmy rybę, która nie była wypatroszona - to należy ją wypatroszyć)
Następnie staramy się wyciąć skrzela, również ostrym nożem i również ostrożnie... Należy również usunąć boczne płetwy
Ryby płuczemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym
Ryby w środku oprószamy solą
Obie ryby, z obu stron nacinamy nożem
Teraz przygotujemy masło pietruszkowe. Siekamy natkę pietruszki bardzo drobno i mieszamy z masłem, np. widelcem
W środek jednej ryby nakładamy połowę przygotowanego masła i równomiernie rozkładamy. Łączymy trzema, czterema wykałaczkami. To samo robimy z drugą rybą
Pomarańczę i cytrynę parzymy gorącą, przegotowaną wodą i robimy wiórki zarówno ze skórki z cytryny jak i pomarańczy. Następnie siekamy drobno
Do jednej miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy sól, chilli, koperek i wiórki z połowy cytryny i połowy pomarańczy - mieszamy i nacieramy jedną rybę, starając się dokładnie wetrzeć (z obu stron) zawartość miseczki w nacięcia
Do drugiej miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy sól i wiórki z połowy pomarańczy i połowy cytryny - mieszamy i nacieramy drugą rybę i również dokładnie wcieramy (z obu stron) zawartość miseczki w nacięcia
Nagrzewamy piekarnik termoobiegiem do 220 stopni
Naczynie z rybą przykrywamy folią aluminiową
Wkładamy rybę do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni zmieniając grzanie na góra-dół. Pieczemy pod folią 45 minut, a następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 15 minut
Podałam z brokułami i z pieczonymi ziemniakami
Ryby można dodatkowo skropić sokiem z cytryny i sokiem z pomarańczy
Taka ryba - tylko na zdrowie!:)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/09/pieczony-labraks-na-dwa-sposoby-okon.html