Wykonanie
Jedna wersja to wspaniałe połączenie
natki pietruszki z
pomarańczą i
cytryną.Druga wersja to połączenie
natki pietruszki z
chilli i
koperkiem.
Ryba w przygotowaniu jest pracochłonna, ale po godzinie pieczenia mamy rozkosz dla podniebienia...

Składniki:2 okonie morskie wypatroszonegarść
natki pietruszkimasło - tyle samo co
pietruszkimielona
papryka chilli lub posiekana
papryczka chillioliwa z oliwek1 łyżeczka
koperku1
cytryna1
pomarańczawykałaczki, po ok. 3-4 na sztukę
sól
Zaczynamy od ryb. Najpierw musimy oskrobać je z łusek. Robimy to od ogona do głowy, z obu stron, bardzo dokładnie
ostrym nożem ale tak, żeby nie poszarpać ryb. Da się:) Do dzieła, byle ostrożnie!:) (Jeśli kupiliśmy
rybę, która nie była wypatroszona - to należy ją wypatroszyć)Następnie staramy się wyciąć skrzela, również
ostrym nożem i również ostrożnie... Należy również usunąć boczne płetwy
Ryby płuczemy pod bieżącą
wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym
Ryby w środku oprószamy
soląObie
ryby, z obu stron nacinamy nożemTeraz przygotujemy
masło pietruszkowe. Siekamy
natkę pietruszki bardzo drobno i mieszamy z
masłem, np. widelcem


W środek jednej
ryby nakładamy połowę przygotowanego
masła i równomiernie rozkładamy. Łączymy trzema, czterema wykałaczkami. To samo robimy z drugą
rybą
Pomarańczę i
cytrynę parzymy gorącą, przegotowaną
wodą i robimy wiórki zarówno ze
skórki z cytryny jak i
pomarańczy. Następnie siekamy drobno


Do jednej miseczki wlewamy 2 łyżki
oliwy, dodajemy
sól,
chilli,
koperek i wiórki z połowy
cytryny i połowy
pomarańczy - mieszamy i nacieramy jedną
rybę, starając się dokładnie wetrzeć (z obu stron) zawartość miseczki w nacięciaDo drugiej miseczki wlewamy 2 łyżki
oliwy, dodajemy
sól i wiórki z połowy
pomarańczy i połowy
cytryny - mieszamy i nacieramy drugą
rybę i również dokładnie wcieramy (z obu stron) zawartość miseczki w nacięcia


Nagrzewamy piekarnik termoobiegiem do 220 stopniNaczynie z
rybą przykrywamy folią aluminiową

Wkładamy
rybę do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni zmieniając grzanie na góra-dół. Pieczemy pod folią 45 minut, a następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 15 minutPodałam z
brokułami i z pieczonymi
ziemniakamiRyby można dodatkowo skropić
sokiem z cytryny i
sokiem z
pomarańczy

Taka
ryba - tylko na zdrowie!:)