Wykonanie
Zupy robię rzadko, ale w
sumie nie wiem dlaczego:) Jednak tym razem podam przepis na zupę i będzie to ogórkowa. Bardzo delikatna, kwaśna, ale nie wykręcająca buzi:) Ugotowana na
piersi z kurczaka i zabielona
śmietaną.

Składniki:2 - 2,5 l.
wody (ilość
wody zależy od tego, czy lubimy zupę gęstą czy bardziej rzadką)1
pierś z kurczaka1
kostka rosołowa drobiowa lub warzywna1
marchewka średniej wielkości1
korzeń pietruszki2 nieduże
ziemniaki6-7
ogórków kiszonychwoda spod ogórków (ja
daję 250-300 ml - tj. ok. 1 szklanki)3 kopiaste łyżeczki
śmietany 18%1 łyżeczka
natki pietruszki do dekoracji
Pierś z kurczaka umyć i oczyścić ewentualne błonki. Pokroić w kostkę
Marchewkę i
pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niedużą kostkę
Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkachWstawić
wodę, dołożyć starte warzywa,
kurczaka pokrojonego w kostkę i
ogórki wraz z kwaśną
wodą. Gdy
woda w garnku zacznie się gotować - dołożyć
kostkę rosołowąUsunąć z wierzchu ewentualne szumowiny, które się wytworzą podczas gotowaniaZupę gotować na małym ogniu, pod półrzykryciem do momentu ugotowania warzyw do miękkościTeraz
pora na zabielenie. Robi się dokładnie tak samo, jak podawałam w przepisie na zupę
pomidorową : do kubeczka wlać 3 łyżeczki
śmietany i uzupełnić
wywarem z zupy - dokładnie wymieszać (ja to robię sprężynką). UWAGA: nigdy nie wlewamy zimnego do gorącego tylko gorące do zimnego. Jesli zrobimy odwrotnie to
śmietana się zetnie i będzie nieładnie wyglądać! Następnie całość wlać do zupy jednocześnie mieszając, żeby
śmietana ładnie się rozprowadziła w garnku. Doprowadzić do wrzenia - nie gotowaćZupę podawać posypaną
natką pietruszkiSmacznego :)