ßßß Cookit - przepis na Zupa ogórkowa zabielana

Zupa ogórkowa zabielana

nazwa

Wykonanie

Zupy robię rzadko, ale w sumie nie wiem dlaczego:) Jednak tym razem podam przepis na zupę i będzie to ogórkowa. Bardzo delikatna, kwaśna, ale nie wykręcająca buzi:) Ugotowana na piersi z kurczaka i zabielona śmietaną.
Składniki:
2 - 2,5 l. wody (ilość wody zależy od tego, czy lubimy zupę gęstą czy bardziej rzadką)
1 pierś z kurczaka
1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna
1 marchewka średniej wielkości
1 korzeń pietruszki
2 nieduże ziemniaki
6-7 ogórków kiszonych
woda spod ogórków (ja daję 250-300 ml - tj. ok. 1 szklanki)
3 kopiaste łyżeczki śmietany 18%
1 łyżeczka natki pietruszki do dekoracji
Pierś z kurczaka umyć i oczyścić ewentualne błonki. Pokroić w kostkę
Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niedużą kostkę
Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Wstawić wodę, dołożyć starte warzywa, kurczaka pokrojonego w kostkę i ogórki wraz z kwaśną wodą. Gdy woda w garnku zacznie się gotować - dołożyć kostkę rosołową
Usunąć z wierzchu ewentualne szumowiny, które się wytworzą podczas gotowania
Zupę gotować na małym ogniu, pod półrzykryciem do momentu ugotowania warzyw do miękkości
Teraz pora na zabielenie. Robi się dokładnie tak samo, jak podawałam w przepisie na zupę pomidorową : do kubeczka wlać 3 łyżeczki śmietany i uzupełnić wywarem z zupy - dokładnie wymieszać (ja to robię sprężynką). UWAGA: nigdy nie wlewamy zimnego do gorącego tylko gorące do zimnego. Jesli zrobimy odwrotnie to śmietana się zetnie i będzie nieładnie wyglądać! Następnie całość wlać do zupy jednocześnie mieszając, żeby śmietana ładnie się rozprowadziła w garnku. Doprowadzić do wrzenia - nie gotować
Zupę podawać posypaną natką pietruszki
Smacznego :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/06/zupa-ogorkowa.html