ßßß
Składniki:2 - 2,5 l. wody (ilość wody zależy od tego, czy lubimy zupę gęstą czy bardziej rzadką)1 pierś z kurczaka1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna1 marchewka średniej wielkości1 korzeń pietruszki2 nieduże ziemniaki6-7 ogórków kiszonychwoda spod ogórków (ja daję 250-300 ml - tj. ok. 1 szklanki)3 kopiaste łyżeczki śmietany 18%1 łyżeczka natki pietruszki do dekoracjiPierś z kurczaka umyć i oczyścić ewentualne błonki. Pokroić w kostkęMarchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkachZiemniaki obrać, umyć i pokroić w niedużą kostkęOgórki zetrzeć na tarce o dużych oczkachWstawić wodę, dołożyć starte warzywa, kurczaka pokrojonego w kostkę i ogórki wraz z kwaśną wodą. Gdy woda w garnku zacznie się gotować - dołożyć kostkę rosołowąUsunąć z wierzchu ewentualne szumowiny, które się wytworzą podczas gotowaniaZupę gotować na małym ogniu, pod półrzykryciem do momentu ugotowania warzyw do miękkościTeraz pora na zabielenie. Robi się dokładnie tak samo, jak podawałam w przepisie na zupę pomidorową : do kubeczka wlać 3 łyżeczki śmietany i uzupełnić wywarem z zupy - dokładnie wymieszać (ja to robię sprężynką). UWAGA: nigdy nie wlewamy zimnego do gorącego tylko gorące do zimnego. Jesli zrobimy odwrotnie to śmietana się zetnie i będzie nieładnie wyglądać! Następnie całość wlać do zupy jednocześnie mieszając, żeby śmietana ładnie się rozprowadziła w garnku. Doprowadzić do wrzenia - nie gotowaćZupę podawać posypaną natką pietruszkiSmacznego :)