Wykonanie
MINI
BISZKOPTY Z
BITĄ ŚMIETANĄ I
OWOCAMI
Składniki:
biszkopt :170 g
mąki170 g
cukru170 g
margaryny3 średnie
jajkabita śmietana :250 ml schłodzonej
śmietany kremówki3 łyżki
cukru pudrubiszkopt : Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 C. Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Cukier ucieramy razem
margaryną do uzyskania jest puszystego, bladego kremu. Dodajemy 2
jajka i 3/4 ilości
mąki i dalej miksujemy. Następnie dodajemy trzecie
jajko i resztę
mąki.Gotową masę przelewamy do przygotowanej wcześniej formy i wstawimy do nagrzaengo piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy ciasto, umieszczając wykałaczkę w środku ciasta. Jeśli wyjęta wykałaczka jest sucha, ciasto jest gotowe.
bita śmietana : schłodzoną
śmietankę ubijamy w misce przez 30 sekund na najniższych obrotach miksera, po czym zwiększamy obroty do najwyższych i ubijamy dalej. Zanim
bita śmietana będzie sztywna, ale zdąży już mocno zgęstnieć, dodajemy
cukier puder i dalej miksujemy, aż do uzyskania sztywnej konsystencji.Ostudzony
biszkopt kroimy w trójkąty, nakładamy
bitą śmietanę i dekorujemy dowolnymi
owocami.
CIASTKA FRANCUSKIE Z
SEREM BRIE,
ORZECHAMI WŁOSKIMI I
ŻURAWINĄ
Składniki (na ok. 10-12
ciastek):opakowanie
ciasta francuskiegosłoik
żurawiny do
mięs12-14
orzechów włoskich120 g
sera brie1
jajkoPiekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C.
Ciasto francuskie kroimy na 10-12 kwadratów. Na każdym kwadracie nakładamy łyżeczkę
żurawiny, na to pokrojony w plasterki
ser brie, a na to pół
orzecha włoskiego. Całość przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wolne brzegi smarujemy roztrzepanym
jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12-18 minut.
DROŻDŻOWE ROGALIKI

Składniki : (ok. 16 rogalików):600 g
mąki pszennej30 g świeżych
drożdży2
jajka2 łyżki
cukru1 łyżka
soku z cytryny1 szklanka letniego
mleka1/2 łyżeczki
soli80 g roztopionego
masła1
jajko do posmarowania
mak do posypania
sól morskaWszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową. W letnim
mleku rozpuszczamy
drożdże. Dodajemy
cukier i 1 łyżkę
mąki. Mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.Do misy miksera wsypujemy
mąkę i
sól. Dodajemy
jajka,
sok z cytryny oraz rozpuszczone i lekko przestudzone
masło. Wlewamy wyrośnięte
drożdże. Przy użyciu końcówki do
ciasta drożdżowego tzw. haka wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od ścianek miski (można wyrobić rękami).Formujemy kulę, smarujemy
oliwą i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C.Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części, które rozwałkowujemy na okrągłe placki o grubości ok. 1 cm. Każdy placek kroimy na osiem trójkątów wspólnie przecinających się w środku koła. Zwijamy od szerszego
boku (od zewnątrz) do wąskiego czubka (do środka).Końce uformowanych rogalików wywijamy do dołu i delikatnie łączymy.Tak przygotowane układamy na blaszce do pieczenia, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia, około 15-20 min. Napuszone rogaliki smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy
makiem i
solą morską. Pieczemy 20-25 min. Studzimy na kratce.
KRAKERSY Z
SEREM CAMEMBERT
Składniki :opakowanie
krakersów150 g
sera camembertżurawina do
mięsroszponkaNa każdym
krakersie układamy
ser pokrojony w plasterki, nakładamy odrobinę
żurawiny i dekorujemy listkami
roszponki. Gotowe!
CIASTKA FRANCUSKIE Z
SEREM GRUYERE
Składniki :opakowanie
ciasta francuskiegoorzechy włoskie100 g
sera GruyerePiekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. Z ciasta wycinamy szklanką
okręgi, na każdym z nich układamy kawałek
sera i
orzech. Brzegi smarujemy roztrzepanym
jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.