Wykonanie

Smak dzieciństwa -
ciastko ponczowe, które kupowało się w
cukierni i niosło do domu zapakowane w szary papier ze sznurkową kokardką. Czasem
ciastko nie dotrwało do domu i zostawało pożarte w połowie
drogi. Miękkie, pachnące, ozdobione
bitą śmietaną i
owocem, wtedy wydawało mi się wielkim przysmakiem.Jakież było moje rozczarowanie gdy kupiłam ostatnio takie
ciastko w
cukierni: twarde, polane jakąś mętną
galaretką, z niedobrym kremem i nasączone czymś słodkim i niedobrym. Niemożliwe, że tak smakowały kiedyś
ciastka ponczowe!W ramach podtrzymywania dobrych wspomnień, zrobiłam domową wersję.Składniki:250 g
maki10 g
cukru1 łyżeczka
drożdży w proszku200 ml
mleka80 g
masła2
jajkaponcz:
woda,
cukier,
sok z cytryny,kilka kropel
aromatu rumowegobita śmietana i ew.
owoce do dekoracjiPrzygotowanie:1. Wymieszaj
mąkę i
drożdże.2. Do rondelka włóż
masło,
cukier i
mleko, podgrzej aż do rozpuszczenia
masła, przestudź.3. Do przestudzonego płynu wbij
jajka, zmiksuj, dodaj
mąkę i wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia (na ok. godzinę).4. Przygotuj poncz: zagotuj
wodę z
cukrem i aromatem. Dopraw do smaku
sokiem z cytryny. Ja użyłam ok. 80 g
cukru na szklankę
wody, ale wszystko zależy jak bardzo słodkie
ciastka lubicie.5.
Ciastem napełnij foremki do
ciastek ponczowych lub tak jak ja, foremki do zwykłych babeczek. Piecz 20 minut w 180 stopniach.
Ciastka nie powinny być bardzo spieczone, bo staną się twarde i będą trudno chłonęły
syrop.6.
Syrop wlej do płaskiego naczynia, zanurz
ciastka - najpierw jednej, a jak się nasączą, z drugiej strony. Mają być miękkie, ale nie rozpadać się.7.
Ciastka udekoruj
bitą śmietaną i
owocami.