ßßß Cookit - przepis na DOMOWE CIASTKA PONCZOWE

DOMOWE CIASTKA PONCZOWE

nazwa

Wykonanie

Smak dzieciństwa - ciastko ponczowe, które kupowało się w cukierni i niosło do domu zapakowane w szary papier ze sznurkową kokardką. Czasem ciastko nie dotrwało do domu i zostawało pożarte w połowie drogi. Miękkie, pachnące, ozdobione bitą śmietaną i owocem, wtedy wydawało mi się wielkim przysmakiem.
Jakież było moje rozczarowanie gdy kupiłam ostatnio takie ciastko w cukierni: twarde, polane jakąś mętną galaretką, z niedobrym kremem i nasączone czymś słodkim i niedobrym. Niemożliwe, że tak smakowały kiedyś ciastka ponczowe!
W ramach podtrzymywania dobrych wspomnień, zrobiłam domową wersję.
Składniki:
250 g maki
10 g cukru
1 łyżeczka drożdży w proszku
200 ml mleka
80 g masła
2 jajka
poncz:
woda, cukier, sok z cytryny,
kilka kropel aromatu rumowego
bita śmietana i ew. owoce do dekoracji
Przygotowanie:
1. Wymieszaj mąkę i drożdże.
2. Do rondelka włóż masło, cukier i mleko, podgrzej aż do rozpuszczenia masła, przestudź.
3. Do przestudzonego płynu wbij jajka, zmiksuj, dodaj mąkę i wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia (na ok. godzinę).
4. Przygotuj poncz: zagotuj wodę z cukrem i aromatem. Dopraw do smaku sokiem z cytryny. Ja użyłam ok. 80 g cukru na szklankę wody, ale wszystko zależy jak bardzo słodkie ciastka lubicie.
5. Ciastem napełnij foremki do ciastek ponczowych lub tak jak ja, foremki do zwykłych babeczek. Piecz 20 minut w 180 stopniach. Ciastka nie powinny być bardzo spieczone, bo staną się twarde i będą trudno chłonęły syrop.
6. Syrop wlej do płaskiego naczynia, zanurz ciastka - najpierw jednej, a jak się nasączą, z drugiej strony. Mają być miękkie, ale nie rozpadać się.
7. Ciastka udekoruj bitą śmietaną i owocami.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2015/08/domowe-ciastka-poncziwe.html