Wykonanie
Składniki (6 porcji):ciasto kruche:250 g
mąki (wg uznania: pszennej, razowej w wersji fit)150 g
masła, schłodzonego1 łyżeczka
soli1
jajkonadzienie :2 łyżki szklanki
oliwy1 łyżka
masła0,5 kg świeżych
grzybów (u mnie podgrzybki)4 ząbki
czosnku, posiekanego1 łyżeczka świeżego
rozmarynu, drobno posiekanego1 łyżka
soku z cytrynysól morska i świeżo mielony
pieprz50 g
sera pleśniowego lazurmasa jajeczna:2 łyżki
śmietany 30%2
jajkałyżka
mleka
ciasto kruche :
Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat kuchenny usypując wzgórek. Robimy w nim wgłębienie, dodajemy pokrojone w kosteczkę
masło,
sól oraz wbijamy
jajko. Zagarniamy palcami
mąkę do środka, rozcierając ją palcami z
masłem. Wlewamy 1 łyżkę
wody lub
mleka i szybko łączymy składniki w kulę. Ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy, aż będzie gładkie (ciasta kruchego nie należy za długo wygniatać, bardziej łączyć składniki, wówczas będzie idealnie kruche i sypkie). Dzielimy ciasto na dwie części, zawijamy w dwa kawałki przeźroczystej folii i wkładamy do lodówki na godzinę. Do tarty wykorzystamy jedną połówkę kruchego ciasta.Z lodówki wyjmujemy jedną połówkę ciasta i rozwałkowujemy ją na podsypanej
mąką stolnicy na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Zawijamy ciasto na wałek i tak przenosimy je do formy (jeśli ciasto będzie się rwało, można jego kawałkami wylepić formę).
Ciastem wykładamy dno i boki formy. Spód dziurkujemy widelcem, wstawiamy do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 190 stopni.Do quichu o średnicy 24 cm wykorzystamy połowę ilości ciasta kruchego (około 270 g). Resztę można przechować w lodówce przez 7 dni lub zamrozić na 3 miesiące.Formę nakrywamy kawałkiem papieru do pieczenia lub najlepiej folii aluminiowej, tak aby zakrywała również boki ciasta. Na wierzch wysypujemy
suchą fasolę rozprowadzając ją równomiernie po całej powierzchni tarty. Obciążenie to spowoduje, że spód tarty nie będzie podnosił się podczas pieczenia. Spód wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut, następnie usuwamy papier lub folię wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 12 - 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy (jeśli spód będzie dobrze ostudzony, nie namoknie od nadzienia podczas pieczenia).nadzienie :
grzyby oczyszczamy, jeśli trzeba przytnij im trzonki. Kroimy na połówki lub ćwiartki.Na dużej patelni rozgrzewamy
oliwę, gdy będzie gorąca dodajemy do niej
masło. Smażymy
grzyby - partiami, jeśli nie mieszczą się wszystkie na raz na patelni. Gdy zaczną mięknąć, po 2-3 minutach, dodajemy
czosnek oraz
rozmaryn, smażymy, mieszając, jeszcze przez 30 sekund. Dodajemy
sok cytrynowy. Doprawiamy
solą i
pieprzem i dusimy, aż
grzyby zmiękną. Przygotowujemy masę jajeczną: do wysokiego naczynia wbijamy
jajka,
mleko i
śmietanę. Całość miksujemy na najwyższych obrotach przez minutę. Na podpieczony kruchy spód wykładamy ostudzone
grzyby, dodajemy pokrojony w plasterki
ser i całość zalewamy masą jajeczną. Wstawiamy quiche do piekarnika i pieczemy w piekarniku przez kolejne 15-20 minut, lub do momentu gdy wierzch będzie złoty. Podajemy po ostygnięciu.Więcej o kruchym cieście przeczytasz w tym
poście .