Wykonanie
Clafoutis (wymawiane „klafuti“) to dowód na to, że nawet niezbyt doświadczona w kuchni osoba może przygotować z sukcesem wykwintne francuskie danie.To deser z
owoców, zapiekanych pod
ciastem wykonanym z
mąki,
jajek,
cukru i
mleka. Często dodaje się też do niego
amaretto,
płatki migdałowe i
wanilię, i posypuje
cukrem pudrem.Przepis jest na tyle prosty, że clafoutis nadaje się dla osób stawiających pierwsze kroki w kuchni, a jednocześnie jest bardzo smaczny. Klasyczny clafoutis przygotowuje się z
czereśniami lub
wiśniami, ale można je zastąpić innymi
owocami:
morelami,
jeżynami,
brzoskwiniami,
nektarynkami lub
śliwkami, a nawet
jabłkami czy
żurawinami.Danie to pochodzi z regionu Limousin, gdzie tradycyjnie nie usuwa się pestek z
czereśni lub
wiśni przed pieczeniem, bowiem ich obecność gwarantuje intensywniejszy smak. W XIX wieku clafoutis stał się popularny w całej Francji, a dziś jest znany i przygotowywany w wielu krajach, także w Polsce.

Składniki :ciasto :1 szklanka słodkiej
śmietanki4
jaja100 g
mąki60 g
cukruszczypta
solilaska waniliiłyżka
rumu lub
brandy (opcjonalnie)
owoce :
czereśnie lub
wiśnie bez pestek,
maliny,
jagody(w ilości by zakryć dno naczynek)
Laskę wanilii rozcinamy zeskrobujemy ziarenka ze środka, dodajemy do reszty składników. Wszystkie składniki ciasta miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 C.Naczynka żaroodporne (okrągłe o średnicy ok. 5 cm) napełniamy płynnym
ciastem do wysokości ok. 0,6 cm. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 5 min, aż wierzch się zetnie . Na zapieczonych spodzach rozkładamy jedną warstwę
owoców. Zalewamy
ciastem i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 min. Najlepsze smakuje wyjęte prosto z piekarnika.