Wykonanie
Czereśnie okazały się jedynymi
owocami w domu a upieczony juz kruchy spód nie mógł się doczekać farszu. Postanowiłem więc zapiec w nim wydrylowane
czereśnie, co było strzałem w dziesiątkę.Do kruchego ciasta potrzebujesz:- 250g
mąki- 60g
cukru- 150g zimnego
masła
- szczypty
soli- 2 łyżek
śmietanki 30 lub 36- 1
jajkaMąkę,
cukier i
sól wymieszaj z
masłem pokrojonym w plasterki, dodaj
śmietanę i
jajko. Szybko zagnieć ciasto, następnie umieść je w lodówce na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj na papierze do pieczenia posypanym niewielką ilością
mąki. Ciasto powinno
mieć średnicę o 10cm większą niż forma. Umieść je w formie, jeśli nie jest silikonowa, musi być posmarowana
masłem i wysypana
bułką tartą. Użyj papieru od wałkowania do przykrycia tarty, następnie wysyp środek tarty
grochem Piecz we wcześniej rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 5 min, następnie zmniejsz temperaturę o 10 stopni i piecz przez 15 minut. Po upieczeniu zdejmij papier i
groszki.

Do
czereśniowego farszu potrzebujesz:- 2 szklanek
czereśni bez pestek, przekrojonych na pół- 3
jajek- 100g
cukru- 3 łyżek
mąki- 300ml
jogurtu naturalnego
Jajka utrzyj z
cukrem, dodaj
mąkę i
jogurt, gdy wszystko się połączy wrzuć
czereśnie. Masą wypełnij kruchy spód i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piecz przez 35-40 minut aż masa urośnie i przestanie być płynna. Po wyjęciu z piekarnika ciasto nieco opadnie, poczekaj z podaniem aż ostygnie.Smacznego!!!