Wykonanie
Ziemniaczane co nie coSkładniki:1 kg
ziemniaków25 dag
boczku wędzonegołyżka
octuśrednia
cebulaprzyprawy:
sól,
pieprz,
ostra papryka,
czosnek,
majeranekszklanka
śmietanyłyżka
olejuszklanka
grochu łupanego1/2 łyżki
mąkiPrzygotowanie:
Groch płuczemy, następnie zalewamy
wodą (przegotowaną). Przykryty odstawiamy na noc do napęcznienia. Następnie gotujemy (w wodzie w której go moczyliśmy) aż do miękkości. Cedzimy dokładnie rozcieramy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i zalewamy
wodą tak aby przykryć
ziemniaki. Dodajemy łyżkę
octu i gotujemy na półtwardo. Na
oleju smażymy
boczek pokrojony w kostkę. Dodajemy
cebulę (pokrojoną w drobną kostkę). Gdy
cebula się zeszkli całość zalewamy
śmietaną wymieszaną z
mąką. Mieszamy i chwile gotujemy.
Groch,
ziemniaki,
boczek ze
śmietaną łączymy, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku. Podajemy posypane
zieleniną.