Wykonanie
Jaki dziś obiadek podaliście domu? Ja zbytniej weny nie miałam i pustki w lodówce...zakupów nie było kiedy zrobić. Ale ciepły posiłek musi być ;)moja propozycja na takie dni to:
Kasza gryczana z kotletem
z piersi kurczaka i
pieczarkami w
śmietanie.(dla 3 osób)
Kasza gryczana 2 woreczki
Piersi z kurczaka 3 sztuki pojedynczych piersi
JajkoBułka tartaPieczarki 60dkg
CebulaŚmietana około 3-4 łyżek,
sól,
pieprz,
papryka słodka i ostra,
czosnekopcjonalnie świeża zielona
pietruszkaOlej 4 łyżki
Kaszę wrzucamy do osolonej wrzącej
wodzy. Ja gotuję około pół godziny bo lubię mięciutką.
Piersi kurczaka rozbijamy lekko z obu stron, płaską strona tłuczka. Przyprawiamy
solą,
czosnkiem w proszku, bądź nacieramy świeżym jak mamy, oraz
papryką ostrą i słodką. Dobrze jeśli mogą się pomacerować, ale nie jest to niezbędne. Na jeden talerzyk sypiemy
bułkę tartą, na drugim rozbijamy widelcem
jajko. Kotlety obtaczamy w
jajku, następnie w
bułce, jak lubimy gruba panierkę można zrobić to dwukrotnie. Na patelnie rozgrzewamy 3 łyżki
oleju i smażymy kotlety z obu stron na złoto.
Pieczarki myjemy i obieramy, kroimy na kawałki. Podsmażamy na
oleju.
Cebulę obieramy i drobno kroimy, dorzucamy do
pieczarek. Smażymy, aż
soki które z warzyw wyciekły odparują, wtedy podlewamy
śmietaną i zagotowujemy to chwilę. Na koniec solimy. Przed podaniem można dodać trochę siekanej zielonej
pietruszki. Na talerz wykładamy kotleta,
pieczarki i
kaszę, którą polewamy tłuszczem z kotletów.Smacznego :)

CZY
WIECIE ŻE:Z moich obserwacji wynika, że bardzo mało ludzi zna
kaszę gryczaną, a nawet jak znają to nie lubią. Trudno mi to zrozumieć bo osobiście ją uwielbiam.
Powiem Wam, że warto, bo jest to istna skarbnica składników odżywczych które służą naszemu zdrowiu. Jest ona bogata w
białko pochodzenia roślinnego, zawiera go 12,6 g, na 100g
kaszy., 6 g błonnika, witaminy: E, B1, B2, B6, Niacyna, kwas foliowy, a także związki mineralne: wapń, żelazo, kwas foliowy, fosfor, potas i magnez. Przekonajcie się do jej jedzenia. Na zdrowie :))))