Wykonanie
Składniki:0.5 kg
mięsa drobiowego mielonego0.5 kg
mięsa wołowego mielonego1 duża
cebula3 łyżki
otrąb owsianych mielonych1
jajo2 łyżki
przyprawy kebab/gyros1 ząbek
czosnkusól,
papryka słodka w proszku,
pieprz -do smaku
Sos tzatziki:mały
jogurt 150 gramkawałek świeżego
ogórka1 ząbek
czosnkusól,
pieprz,
syrop Agava-do smaku
koperek świeży
majeranek i
oregano po 1 łyżeczce (można pominąć)Dodatkowo: pełnoziarniste placki tortilli,
pomidor,
cebulka dymka,
sałata.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przesmażyć.
Mięso wymieszać z
przyprawami,
otrębami i przestudzoną
cebulą.Odstawić do przegryzienia na około 1 godzinę.W tym czasie przygotować sos:
Ogórka pokroić w cienkie paseczki lub zetrzeć na tarce.Posolić, odstawić na 15 minut, odlać
wodę z
ogórka.Połączyć go z
czosnkiem,
jogurtem,
przyprawami i
ziołami.Namoczyć w zimnej wodzie 7-8 wykałaczek do szaszłyków.
Mięso formować w nieduży walec nadziewać na wykałaczkę i delikatnie ugniatając, jakby rozciągając po wykałaczce przyklejać je do niej.
Piec ok 25 minut w 200 st. Następnie przez 5 min podpiec na funkcji grill.
Mięso pokroić w cienkie plasterki przed włożeniem do placka.Smacznego