Składniki:500 g polędwiczki wieprzowejpuszka białej fasolkipuszka krojonych pomidorówcebula3 ząbki czosnkużółta papryka (może być też inny kolor papryki)cukiniakilka kropel ostrego sosu paprykowego (np. tabasco)łyżeczka słodkiej paprykisólszczypta tymiankuszczypta rozmarynuolejszklanka gorącej wodyPolędwiczkę oczyszczamy z błon, kroimy na małe kwadraty. Cebulę obieramy, kroimy w pióra. Paprykę obieramy i kroimy w paski. Czosnek obieramy i miażdżymy. Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż i za pomocą małej łyżeczki usuwamy nasiona. Następnie kroimy ja w półksiężyce. Fasolkę odcedzamy na sicie.W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy polędwiczkę. Kiedy polędwiczka zmieni swój różowy kolor dodajemy cebulę i czosnek. Chwilę jeszcze smażymy, ale nie doprowadzamy do zrumienienia ani cebuli ani czosnku ani polędwiczki. Zalewamy szklanką gorącej wody, przykrywamy i dusimy mięso około 20 minut (polędwiczka powinna być miękka) od czasu do czasu mieszając. Jeśli woda szybko wyparuje można jeszcze trochę podlać mięso. Po tym czasie dodajemy do mięsafasolkę, paprykę, cukinię i przyprawy. Dusimy około 5 minut, po czym dodajemy pomidory. Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku. Po kolejnych 5 minutach potrawę zdejmujemy z ognia. Warzywa powinny być lekko twarde, a mięsko mięciutkie. A wszystko powinno delikatnie tonąć w sosie pomidorowym.Potrawę podajemy w głębokim talerzu i zajadamy łyżką.