ßßß Cookit - przepis na Ciasto mocno czekoladowe z wiśnią nadwiślańską i chili

Ciasto mocno czekoladowe z wiśnią nadwiślańską i chili

nazwa

Wykonanie

W tym miejscu dziękuję Grzegorzowi z Gotowanie z pasją za pomoc w wykonaniu zdjęcia :) podczas warsztatów
Ciasto:
250 g mąki pszennej
9 łyżek kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru
100 g brązowego cukru
2 jajka
1/2 szkl. maślanki
1 łyżeczka sproszkowanej wanilii firmy Royal Brand
1 łyżka brandy
240 ml wody
125 g masła
1 łyżeczka soli
35-40 dag rozmrożonych wiśni nadwiślańskich
Polewa :
250 ml śmietany 30%
3 łyżki miodu wrzosowego
250 g gorzkiej czekolady z chili
kilka kropli olejku w spraju z chili
ubita śmietana do dekoracji
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st. C. Foremkę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do jednej miski przesiać mąkę z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, dodać oba rodzaje cukru i wymieszać. W drugiej misce zmiksować jajka z maślanką, olejkiem i brandy. Do rondelka wlać wodę, dodać masło, sól i podgrzać prawie do zagotowania. Powoli wlewać do suchych składników stale mieszając. Następnie dodać jajka z maślanką i starannie wymieszać. Wiśnie dokładnie osuszyć, rozłożyć je na dnie formy i zalać ciastem . Ciasto wstawić do piekarnika i piec 25-35 minut.
Do rondelka wlać śmietanę, dodać miód i podgrzewać prawie do zagotowania. Czekoladę posiekać, skropić olejkiem i zalać gorącą śmietaną. Odstawić na minutę i wymieszać, aby powstała gładka masa. Rozsmarować ją na wierzchu .
Źródło:http://lemoncurdsylvii.blogspot.com/2014/07/ciasto-mocno-czekoladowe-z-wisnia.html