Nigdy nie przepadałam za selerem , tolerowałam go chyba tylko w sałatce jarzynowej . Jednak kiedy na Blogu Madame Edith znalazłam pyszny przepis na Krem z selera postanowiłam go wypróbować . Oczywiści się nie zawiodłam . Jest przepyszny więc wpisuje się na listę moich ulubionych zup .Składniki :1 mały seler2 marchewki1 pietruszka2 ziemniaki4 liście laurowe/ ja użyłam świeżych /3 kulki ziela angielskiegosól i pieprzgałka muszkatołowaoliwa truflowakolendra lub pietruszkaPokrojone w kostkę warzywa podsmażamy w garnku na odrobinie oliwy.Tylko marchewkę kroimy w większe kawałki bo będziemy ją wyławiać przed miksowaniem . Warzywa zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok 1 godzinę . Na koniec doprawiamy solą i pieprzem , przyprawiamy gałką . Wyławiamy marchewkę i miksujemy na gładki krem.Na koniec kilka kropel oliwy truflowej nadaje zupie wyjątkowego smaku.Podajemy z paluszkami z ciasta francuskiego z kminkiem i czarnuszkąZapraszam na FB