Wykonanie

Tego lata poznaję dużo nowych smaków. Myślałam, że nie lubię chłodnika, ale okazuje się, że chyba nigdy nie miałam okazji jeść tak dobrego jak robi moja siostra :) Bardzo smaczny, intensywny, orzeźwiający, idealny podany z
jajem i grzankami.Składniki:duży pęczek botwiny5
ogórków małosolnych5
ogórków gruntowychduży pęczek
rzodkiewkipęczek
koperku2
szalotkipęczek
szczypiorku (opcjonalnie)1-1,5 litra
maślanki lub
zsiadłego mleka lub
jogurtu (u mnie
maślanka)3 ząbki
czosnku1
cytrynasólpieprzcukierjajkagrzanki z ulubionego
pieczywaBotwinę myjemy,
buraki obieramy i tniemy w drobne kawałki. Wkładamy do garnka i zalewamy
wodą tak żeby warzywa były całe zakryte. Gotujemy ok. 10 minut tak żeby botwina zmiękła. Botwinę studzimy. W zależności od upodobań pozostałe warzywa można pokroić w drobną kostkę albo starkować na grubych oczkach.
Koperek,
szczypiorek i
cebulę drobno siekamy, ząbki
czosnku wyciskamy. Do wystudzonej botwiny wlewamy wyciśnięty
sok z cytryny, pocięte/starte warzywa i
zioła. Wlewamy
maślankę, mieszamy, doprawiamy
solą,
pieprzem i
cukrem tak, żeby nadać intensywności chłodnikowi. Po nałożeniu zupy na talerz, możemy ozdobić ją
szczypiorkiem, dodać
jajko ugotowane na twardo i grzanki. Smacznego! :)