Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na pyszne kruche ciasto, z lekką budyniową pianką. Zrobiłam je wczoraj wieczorem, a teraz już pół blachy zniknęło :) Zapomniałam wcisnąć
owoce w piankę, ale i tak jest pyszne...wieczorem zostanie po nim tylko wspomnienie hmm. Dzisiaj niestety nie mam zdjęć z etapów przygotowania ciasta, aparat się w tym czasie ładował :(Przepis pochodzi ze strony moje wypieki .

Składniki na kruche ciasto:2,5 szklanki
mąki pszennej,250 g
margaryny, zimnej,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,3 łyżki
cukru pudru,5
żółtek,
Margarynę pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki
wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.Blachę o wymiarach 33cm x 20 cm wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód rozwałkować większą część ciasta (60%) wyłożyć nim blachę.Pianka budyniowa:5
białek,1 szklanka
brązowego cukru,
cukru wanilinowego (16 g),2 opakowania budyniu
waniliowego, bez
cukru (2 x 40 g),1/3 szklanki
oleju słonecznikowego,Dodatkowo:500 g mix
owoców (
maliny,
truskawki,
borówka,
porzeczki),
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać
brązowy cukier i
cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać
olej, miksując do połączenia.Na spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać
owoce.
Owoce łopatką lekko wcisnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić.Smacznego:)