Wykonanie
Przepis na to ciasto pochodzi z bloga "moje wypieki"... ciasto kruche jest nie za słodkie, a pianka leciutka jak puch. Do tego ciasta można wykorzystać nie tylko
truskawki, ale każde miękkie
owoce... ciasto zniknęło w jedno popołudnie i na pewno
będę robić je częściej.Składniki na ciasto:2 i 1/2 szklanki
pszennej mąki250 g
margaryny5
żółtek3 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na piankę:5
białek2 opakowania budyniu
waniliowego (każdy po 40 g)1/2 szklanki
oleju słonecznikowego1 szklanka
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego (16 g)Dodatkowo:500-700 g
truskawek lub jakichkolwiek miękkich
owocówcukier puder do oprószenia ciastaWykonanie:Ciasto:
Margarynę pokroić w kostkę i zagnieść z pozostałymi składnikami. Następnie podzielić ciasto na 2 części na ok. 60% (to będzie spód) i 40% (kruszonka). Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej i wstawić kule ciasta zawinięte w folię spożywczą do zamrażarki.Blachę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć wcześniej przygotowane ciasto (te 60%), lekko przyklepać dłonią. Następnie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 C przez ok. 20 min. Odstawić do całkowitego wystudzenia!Pianka:
Białka ubić na sztywno następnie stopniowo dodawać
cukier i
cukier wanilinowy ( po jednej łyżce) cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Do
białek powoli wsypywać proszek budyniowy, jednocześnie cały czas miksując. Następnie powoli wlewać
olej i miksować do połączenia.Na wystudzony i podpieczony spód ciasta wyłożyć pianę budyniową, a na nią ułożyć gęsto
truskawki przecięte na pół (cięciem do góry), jeżeli mamy małe
truskawki to mogą być w całości.Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (czyli te 40%)Piec w temperaturze 190 C przez ok. 30-40 min (kruszonka musi być rumiana). Po wyjęciu i przestudzeniu oprószyć
cukrem pudrem... zajadać ze smakiem:-)Smacznego