ßßß
 
            
         Przepis na to ciasto pochodzi z bloga "moje wypieki"... ciasto kruche jest nie za słodkie, a pianka leciutka jak puch. Do tego ciasta można wykorzystać nie tylko truskawki, ale każde miękkie owoce... ciasto zniknęło w jedno popołudnie i na pewno będę robić je częściej.Składniki na ciasto:2 i 1/2 szklanki pszennej mąki250 g margaryny5 żółtek3 łyżki cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczeniaSkładniki na piankę:5 białek2 opakowania budyniu waniliowego (każdy po 40 g)1/2 szklanki oleju słonecznikowego1 szklanka cukru1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)Dodatkowo:500-700 g truskawek lub jakichkolwiek miękkich owocówcukier puder do oprószenia ciastaWykonanie:Ciasto: Margarynę pokroić w kostkę i zagnieść z pozostałymi składnikami. Następnie podzielić ciasto na 2 części na ok. 60% (to będzie spód) i 40% (kruszonka). Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej i wstawić kule ciasta zawinięte w folię spożywczą do zamrażarki.Blachę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć wcześniej przygotowane ciasto (te 60%), lekko przyklepać dłonią. Następnie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 C przez ok. 20 min. Odstawić do całkowitego wystudzenia!Pianka: Białka ubić na sztywno następnie stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy ( po jednej łyżce) cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Do białek powoli wsypywać proszek budyniowy, jednocześnie cały czas miksując. Następnie powoli wlewać olej i miksować do połączenia.Na wystudzony i podpieczony spód ciasta wyłożyć pianę budyniową, a na nią ułożyć gęsto truskawki przecięte na pół (cięciem do góry), jeżeli mamy małe truskawki to mogą być w całości.Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (czyli te 40%)Piec w temperaturze 190 C przez ok. 30-40 min (kruszonka musi być rumiana). Po wyjęciu i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem... zajadać ze smakiem:-)Smacznego
Przepis na to ciasto pochodzi z bloga "moje wypieki"... ciasto kruche jest nie za słodkie, a pianka leciutka jak puch. Do tego ciasta można wykorzystać nie tylko truskawki, ale każde miękkie owoce... ciasto zniknęło w jedno popołudnie i na pewno będę robić je częściej.Składniki na ciasto:2 i 1/2 szklanki pszennej mąki250 g margaryny5 żółtek3 łyżki cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczeniaSkładniki na piankę:5 białek2 opakowania budyniu waniliowego (każdy po 40 g)1/2 szklanki oleju słonecznikowego1 szklanka cukru1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)Dodatkowo:500-700 g truskawek lub jakichkolwiek miękkich owocówcukier puder do oprószenia ciastaWykonanie:Ciasto: Margarynę pokroić w kostkę i zagnieść z pozostałymi składnikami. Następnie podzielić ciasto na 2 części na ok. 60% (to będzie spód) i 40% (kruszonka). Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej i wstawić kule ciasta zawinięte w folię spożywczą do zamrażarki.Blachę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć wcześniej przygotowane ciasto (te 60%), lekko przyklepać dłonią. Następnie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 C przez ok. 20 min. Odstawić do całkowitego wystudzenia!Pianka: Białka ubić na sztywno następnie stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy ( po jednej łyżce) cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Do białek powoli wsypywać proszek budyniowy, jednocześnie cały czas miksując. Następnie powoli wlewać olej i miksować do połączenia.Na wystudzony i podpieczony spód ciasta wyłożyć pianę budyniową, a na nią ułożyć gęsto truskawki przecięte na pół (cięciem do góry), jeżeli mamy małe truskawki to mogą być w całości.Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (czyli te 40%)Piec w temperaturze 190 C przez ok. 30-40 min (kruszonka musi być rumiana). Po wyjęciu i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem... zajadać ze smakiem:-)Smacznego
