Wykonanie
Zbliżające się upały zmusiły nas do poszukiwań fajnego, smacznego i lekkiego ciasta, które nie spłynie na dworze. Taki przepis znalazłyśmy na największym blogu cukierniczym naszego
kraju :P chyba wiecie o jakim mówię? :) Na moich wypiekach znalazłam cudowny przepis na fantastyczne ciasto kruche z lekką budyniową pianką. Zastąpiłyśmy tylko
maliny,
truskawkami i wyszło anielskie ciasto. Szczerze polecamy!
Składniki:Na kruche ciasto:2,5 szklanki
mąki pszennej250g
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru pudru5
żółtekMasa budyniowa:5
białek2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 opakowanie
cukru wanilinowego2 opakowania budyniu
waniliowego1/2 szklanki
oleju słonecznikowego0,5 kg
truskawekCukier puder do posypania ciasta
Mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier puder oraz
żółtka umieszczamy na blacie. Wkrajamy
masło i zagniatamy ciasto. Kiedy będzie już jednolite dzielimy na dwie części: większą 60% i mniejszą 40%. Obie zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w zamrażalce na kilka godzin (a najlepiej na cała noc). Blachę do pieczenia o wymiarach około 33 cm na 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyciągamy z zamrażalki oraz ścieramy na tarce. Wykładamy spód ciasta i zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym na 190 stopni. Pozostawiamy do wystudzenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając powoli dodajemy
cukier,
cukier waniliowy i proszek budyniowy. Składniki dodajemy stopniowo miksując cały czas na najwyższych obrotach. Pod sam koniec wlewamy strużką
olej słonecznikowy. Masę przekładamy na podpieczony spód. Następnie układamy w niej umyte i obrane z szypułek
truskawki. Na nie ścieramy na tarce pozostałą część ciasta. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po wyjęciu studzimy nieco i oprószamy
cukrem pudrem. Smacznego! :)