Wykonanie
Przepis na te krokiety znalazłam na stronie mojego gotowania trochę oczywiście pozmieniałam po swojemu min. doprawienie
mięsa. Polecam, warto spróbować, ciekawe w smaku, ładnie się prezentują na talerzu. Trochę przy nich jest zachodu. Sami oceńcie :)

Składniki:6 pękatych, mocno zbitych
cykorii średniej wielkości,1 drobno posiekana
cebula,łyżka
masła,200 g
mięsa mielonego wieprzowego,mała bułeczka namoczona w
mleku,
jajko,łyżka tartego
chrzanu ze słoika,
pieprz,
majeranekcukier,
sól,sok z 1
cytryny,
mąka, 2
jajka i
bułka tarta do panierowania,
olej rzepakowy do smażenia,Przygotowujemy farsz jak klasyczne mielone: zrumienioną na
maśle cebulkę mieszamy z
mięsem, odciśniętą, rozdrobnioną bułeczką,
jajkiem i
chrzanem, wyrabiamy masę. Doprawiamy
pieprzem,
majerankiem, odstawiamy do lodówki.
Cykorię musimy dokładnie sparzyć – zagotowujemy ok. 1,5 l
wody z
cukrem,
solą i
sokiem z cytryny, do wrzącej wkładamy
cykorie i zostawiamy w niej do ostygnięcia.Wyławiamy, gdy
woda osiągnie temperaturę pokojową, dokładnie osuszamy.

Teraz najtrudniejsza część: każdą
cykorię – delikatnie i nie do końca – rozcinamy jak wachlarz,
ostrym nożykiem wycinamy głąb.

Z
mięsa formujemy podłużne, małe wałki. Wkładamy je do środka
cykorii, solimy i zamykamy ponownie w kształt główki, mocno dociskamy. Kolejno obtaczamy w
mące, roztrzepanych i doprawionych
solą i
pieprzem jajkach oraz
bułce tartej.

Smażymy ze wszystkich stron na złoto na sporej ilości
oleju. Gorące wkładamy jeszcze na ok. 20 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 170˚C. Podajemy z
zieloną sałatą.