ßßß Cookit - przepis na Krokieciki z cykorii z mięsem mielonym wg ao12

Krokieciki z cykorii z mięsem mielonym wg ao12

nazwa

Wykonanie

Przepis na te krokiety znalazłam na stronie mojego gotowania trochę oczywiście pozmieniałam po swojemu min. doprawienie mięsa. Polecam, warto spróbować, ciekawe w smaku, ładnie się prezentują na talerzu. Trochę przy nich jest zachodu. Sami oceńcie :)
Składniki:
6 pękatych, mocno zbitych cykorii średniej wielkości,
1 drobno posiekana cebula,
łyżka masła,
200 g mięsa mielonego wieprzowego,
mała bułeczka namoczona w mleku,
jajko,
łyżka tartego chrzanu ze słoika,
pieprz,
majeranek
cukier,
sól,
sok z 1 cytryny,
mąka, 2 jajka i bułka tarta do panierowania,
olej rzepakowy do smażenia,
Przygotowujemy farsz jak klasyczne mielone: zrumienioną na maśle cebulkę mieszamy z mięsem, odciśniętą, rozdrobnioną bułeczką, jajkiem i chrzanem, wyrabiamy masę. Doprawiamy pieprzem, majerankiem, odstawiamy do lodówki.
Cykorię musimy dokładnie sparzyć – zagotowujemy ok. 1,5 l wody z cukrem, solą i sokiem z cytryny, do wrzącej wkładamy cykorie i zostawiamy w niej do ostygnięcia.
Wyławiamy, gdy woda osiągnie temperaturę pokojową, dokładnie osuszamy.
Teraz najtrudniejsza część: każdą cykorię – delikatnie i nie do końca – rozcinamy jak wachlarz, ostrym nożykiem wycinamy głąb.
Z mięsa formujemy podłużne, małe wałki. Wkładamy je do środka cykorii, solimy i zamykamy ponownie w kształt główki, mocno dociskamy. Kolejno obtaczamy w mące, roztrzepanych i doprawionych solą i pieprzem jajkach oraz bułce tartej.
Smażymy ze wszystkich stron na złoto na sporej ilości oleju. Gorące wkładamy jeszcze na ok. 20 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 170˚C. Podajemy z zieloną sałatą.
Źródło:http://kulinarnyzakatekao12.blogspot.com/2013/07/krokieciki-z-cykorii-z-miesem-mielonym.html