ßßß Cookit - przepis na Pizza z boczkiem, czerwoną cebulką i oliwkami

Pizza z boczkiem, czerwoną cebulką i oliwkami

nazwa

Wykonanie

W kolejnej odsłonie akcji "Wino do posiłku"
przedstawiam Wam wino Celebro Italy .
"Celebro Italy to wino czerwone, półwytrawne.
wyprodukowane ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron,
rosnących w słonecznych winnicach północnej Italii.
Posiada delikatnie owocowy bukiet i doskonałą harmonię smaku.
Najlepiej podawać w temp. 16-18°C.
Idealne do wieprzowiny, makaronów i pizzy."
Pizza na cienkim cieście z ulubionymi dodatkami.
Składniki na ciasto:
180 g ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
25 g oliwy
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić aż zaczyn zacznie pracować. Kiedy zaczyn podrośnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto (ok. 10 minut). Ciasto lekko obsypać mąką i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 2 części i rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formując cienkie placki. Brzegi placków można pozawijać do środka tworząc wałek, ale można tę czynność pominąć.
Sos pomidorowy:
150 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru (może być mniej lub więcej w zależności od naszego smaku)
sól, pieprz
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
oregano, bazylia
2-3 łyżki oliwy
wszystkie składniki ze sobą połączyć i posmarować oba placki.
Dodatki:
250 g sera mozzarella (2 kulki)
150 g boczku w plastrach
1 mała czerwona cebulka, pokrojonej w plasterki
kilka oliwek, pokrojonych w plasterki
Na posmarowany sosem placek układamy składniki w podanej kolejności.
Piec ok. 20 minut w temp. 200 st.C z termoobiegiem.
Patronem akcji "Wino do posiłku" jest Celebro .
Zapraszamy również na Facebook: Klub Celebro .
Źródło:http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/2013/09/pizza-z-boczkiem-czerwona-cebulka-i.html