Wykonanie
W kolejnej odsłonie akcji "
Wino do posiłku"przedstawiam Wam
wino Celebro Italy ."Celebro Italy to
wino czerwone, półwytrawne.wyprodukowane ze specjalnie wyselekcjonowanych
winogron,rosnących w
słonecznych winnicach północnej Italii.Posiada delikatnie
owocowy bukiet i doskonałą harmonię smaku.Najlepiej podawać w temp. 16-18°C.Idealne do
wieprzowiny,
makaronów i pizzy."
Pizza na cienkim cieście z ulubionymi dodatkami.Składniki na ciasto:180 g ciepłej
wody20 g świeżych
drożdży1/2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli25 g
oliwy350 g
mąki pszennej1 łyżeczka suszonej
bazylii1 łyżeczka
suszonego oreganoW ciepłej wodzie rozpuścić
drożdże, dodać
cukier i łyżkę
mąki. Odstawić aż zaczyn zacznie pracować. Kiedy zaczyn podrośnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto (ok. 10 minut). Ciasto lekko obsypać
mąką i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 2 części i rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formując cienkie placki. Brzegi placków można pozawijać do środka tworząc wałek, ale można tę czynność pominąć.
Sos pomidorowy:150 g
przecieru pomidorowego1 łyżeczka
cukru (może być mniej lub więcej w zależności od naszego smaku)
sól,
pieprz3 ząbki
czosnku, drobno posiekane
oregano,
bazylia2-3 łyżki
oliwywszystkie składniki ze sobą połączyć i posmarować oba placki.Dodatki:250 g
sera mozzarella (2 kulki)150 g
boczku w plastrach1 mała
czerwona cebulka, pokrojonej w plasterkikilka
oliwek, pokrojonych w plasterkiNa posmarowany sosem placek układamy składniki w podanej kolejności.Piec ok. 20 minut w temp. 200 st.C z termoobiegiem.
Patronem akcji "
Wino do posiłku" jest Celebro .Zapraszamy również na Facebook: Klub Celebro .