ßßß Cookit - przepis na chrzanica - tradycyjna śląska zupa

chrzanica - tradycyjna śląska zupa

nazwa

Wykonanie

Chrzanica. Moje kulinarne odkrycie roku. Nigdy wcześniej jej nie robiłam ani nie próbowałam. Kilka dni temu natknęłam się na odcinek "Kuchni po śląsku". Kucharz - Remigiusz Rączka gotował taką właśnie chrzanicę. Pomyślałam, że to dobry pomysł bo zupa zawierała składniki, które bardzo lubię. Poza tym, jak się ma męża ze Śląska, to powinno się umieć ugotować kilka regionalnych dań. Akurat chrzanicy też nigdy nie jadł ale gdy spróbował dawno nie słyszałam tylu ochów i achów nad jakąkolwiek potrawą. Zrobiłam ją wczoraj wieczorem. Pech chciał, że wpadli znajomi i po zupie zostało wspomnienie. Żartuję. Uwielbiam ich karmić. Wszyscy zgodnie stwierdziliśmy, że zupa zasługuje na miano "zupy roku". Dzisiaj chyba ją powtórzę bo zrobiłam jej zdecydowanie za mało.
Składniki:
boczek wędzony
2 kiełbasy wędzone (u mnie surowa polska)
liść laurowy
ziele angielskie
4 ziemniaki
3 jajka
mały słoiczek chrzanu
śmietana
2 łyżki mąki
W garnku nastawiam wywar z boczku i kiełbasy. Po zagotowaniu dodaję liście i ziele. W osobnym garnku gotuję razem ziemniaki w łupinach i jajka. Gdy wywar zacznie ładnie pachnieć wędzonką (Remigiusz Rączka powiedziałby "wonio wędzonką") wyjmuję mięso i odstawiam do wystygnięcia. W miseczce mieszam śmietanę z mąką i chochelką gorącego wywaru. Wlewam do zupy i zagotowuję. Mięso i ugotowane jajka, kroję w kosteczkę i dodaję do reszty. Całość doprawiam chrzanem. Ja nie używałam soli ani pieprzu bo zupa była dobra ale każdy może sobie doprawić wg uznania. Ugotowane ziemniaki ugniotłam z łyżką masła na puree. Podałam je w osobnej misce aby każdy mógł sobie dodać do zupy. Na koniec posypałam koperkiem.
Powiem tak, zupa idealnie nadawałaby się na święta wielkanocne ale na moim stole będzie gościć często. Tego jestem pewna.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/04/chrzanica-tradycyjna-slaska-zupa.html