Wykonanie
"Przez tropiki przez pustynietoczył zając wielką
dynię"dziecięca rymowankaPrzyznam, że zając musiał być zażarty, aby tak ją w upale turlać. Mnie dziś siły wystarczyło wyłącznie na wypełznięcie z piekarnika na szynach, potocznie zwanego tramwajem:)Do zabawy zaprosiła mnie kasandraa6 - dziękuję, z miłą chęcią odpowiem na pytania:)Czym jest dla Ciebie gotowanieMiłą odskocznią, a przy okazji wyprawą w nieznane, nigdy nie wiem czym się ona zakończy:)Twój sposób na chandręKsiążka, gra, Linkin Park, dłuuuga kąpiel w wannie:)Twoje największe szaleństwoPrzełamywanie własnego strachu;)Ulubiony
alkoholWino, czerwone, półwytrawne.Ostatni dobry uczynekNiech to będzie mój mały sekrecik:)Najlepsze wspomnienie kulinarneFrancuskie śniadanie na tarasie, w parku narodowym ;)Ulubione warzywo
Pomidor!Najbardziej nie lubisz w kuchniBałaganu i stosu brudnych naczyń...Co lubisz najbardziej fotografowaćRaczej kogo:)Skąd wzięła się nazwa twojego blogaNemi to moja ksywa jeszcze z pięknych czasów gier rpg w gronie znajomych, a habibi spontanicznie dodałam, kiedy okazało się, że adres z samą "nemi" jest już zajęty.Czego nigdy byś nie zjadłaBudyniu
solo, w miseczce.

Przepis pochodzi z miesięcznika "Świat Kobiety". Z podanych składników otrzymałam 3
bagietki.Składniki:Szklanka
mleka2 łyżeczki
masła2 łyżeczki
cukruSzklanka ciepłej
wody1/3 paczki świeżych
drożdży2 łyżeczki
soli (łyżeczka)80 dag
mąki pszennej (żytnia)4-5 łyżek pestek z dyni
Otręby pszenneOliwa z oliwekMleko podgrzewamy z
masłem, dodajemy
cukier i mieszamy. Odstawiamy.
Drożdże zalewamy
mlekiem, dolewamy
wodę, dosypujemy
sól i dokładnie mieszamy.Przesiewamy
mąkę, dodajemy
otręby oraz
pestki z dyni. Wyrabiamy energicznie ciasto.Przykrywamy folią aluminiową i ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość dzielimy na części i formujemy
bagietki.Układamy je w dużych odstępach na natłuszczonej blasze, wierzch można naciąć nożem.Odstawiamy na 20 minut.Pieczemy 10 minut w 250 st.C, następnie kolejne 10 minut w 200 st. C.Smacznego!