ßßß
Składniki:Ciasto:1/3 paczki świeżych drożdżySzklanka mąki1/2 szklanki ciepłej wodyŁyżeczka cukruPrzyprawy (pieprz, zioła prowansalskie)Nadzienie:1/2 kg mrożonego szpinakuKilkanaście oliwekKilka plastrów salamiKilka plastrów żółtego seraPuszka pomidorów2 ząbki czosnkuOliwa z oliwekPrzyprawy (gałka muszkatołowa, pieprz, bazylia, chilli)Drożdże mieszamy z wodą i łyżeczką cukru.Gdy się rozpuszczą dodajemy przesianą mąkę oraz przyprawy. Wyrabiamy ciasto (ewentualnie dolewamy wody lub dosypujemy mąki - w zależności od potrzeby), powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni.Formujemy kulę i smarujemy ją oliwą. Przykrywamy folią aluminiową i ściereczką. Odkładamy wciepłe miejsce na ok. 30 min. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.Szpinak podsmażamy. Dodajemy czosnek oraz przyprawiamy do smaku. Dusimy, aż odparuje woda.Oliwki, ser i salami kroimy.Pomidory doprawiamy do smaku, podgrzewamy, aż powstanie gęsty sos.Ciasto raz jeszcze wyrabiamy, rozwałkowujemy nadając mu wymagany kształt, przekładamy na natłuszczoną blachę do pieczenia.Smarujemy je sosem pomidorowym, wykładamy szpinak, posypujemy salami, serem i oliwkami.Pieczemy 25-30 min., w 175 st. C.Smacznego!