ßßß Cookit - przepis na Pizza hiszpańska

Pizza hiszpańska

nazwa

Wykonanie

"I'm a huge pasta and pizza lover. I can eat those every single day."
Shay Mitchell
- Przyjeżdżam do was, jaką pogodę przewidują?
- Słońce, upały!
Cały tydzień deszcz, temperatura utrzymywała poziom 10-15 st.C...
***
- Prognozują deszcz na weekend, ale to nic, chcę się z wami zobaczyć.
- Ubierz się ciepło i przyjeżdżaj!
Polar leżał w szafie, a ja marzyłam o odrobinie cienia...
***
Tak właśnie wyglądają moje wyjazdy w rodzinne strony, kiedy nie jadę autem i muszę bagaż ograniczyć do minimum:)
Składniki:
Ciasto:
1/3 paczki świeżych drożdży
Szklanka mąki
1/2 szklanki ciepłej wody
Łyżeczka cukru
Przyprawy (pieprz, zioła prowansalskie)
Nadzienie:
1/2 kg mrożonego szpinaku
Kilkanaście oliwek
Kilka plastrów salami
Kilka plastrów żółtego sera
Puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Przyprawy (gałka muszkatołowa, pieprz, bazylia, chilli)
Drożdże mieszamy z wodą i łyżeczką cukru.
Gdy się rozpuszczą dodajemy przesianą mąkę oraz przyprawy. Wyrabiamy ciasto (ewentualnie dolewamy wody lub dosypujemy mąki - w zależności od potrzeby), powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni.
Formujemy kulę i smarujemy ją oliwą. Przykrywamy folią aluminiową i ściereczką. Odkładamy w
ciepłe miejsce na ok. 30 min. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
Szpinak podsmażamy. Dodajemy czosnek oraz przyprawiamy do smaku. Dusimy, aż odparuje woda.
Oliwki, ser i salami kroimy.
Pomidory doprawiamy do smaku, podgrzewamy, aż powstanie gęsty sos.
Ciasto raz jeszcze wyrabiamy, rozwałkowujemy nadając mu wymagany kształt, przekładamy na natłuszczoną blachę do pieczenia.
Smarujemy je sosem pomidorowym, wykładamy szpinak, posypujemy salami, serem i oliwkami.
Pieczemy 25-30 min., w 175 st. C.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2013/05/pizza-hiszpanska.html