Wykonanie
Pamiętacie grę w pomidora? Zachowywałyście kamienną twarz czy śmiałyście się w głos oddając kolejne fanty? Nigdy nie potrafiłam wymówić tego jednego słowa poważnie, gdy z zestawieniu z dziwnym pytaniem, odpowiedź "
pomidor!" brzmiała absurdalnie, nawet dla kilkulatka:) Dlaczego akurat on, a nie
ogórek,
burak czy papryka? Ze względu na kolor? Kształt? Smak? A może słowo "
pomidor" jest łatwe do zapamiętania? Kiedyś, grało się jeszcze w
ziemniaka, ale to zupełnie inna historia:)

W wakacje na targu spotkałam
pomidory, które na tekturce podpisane były "Od Henia" czym wyróżniały się w lawinie malinówek, olbrzymów, gargameli czy bawolich
serc. Przepis własny, dodaję go do akcji " Faszerowany zawrót głowy "(codogara).

Składniki :4
pomidory30 dag
ryżu30 dag
mielonego mięsa1/2 puszki
kukurydzy1/2 puszki
fasoliSer żółtyZąbek
czosnkuCebulaPrzyprawy (
pieprz,
bazylia,
zioła prowansalskie,
słodka papryka)
Oliwa z oliwekRyż gotujemy al dente.
Mięso podsmażamy z pokrojonym
czosnkiem i
cebulą. Doprawiamy.
Pomidorom ścinamy "czapeczki", wydrążamy, oprószamy
pieprzem i
solą. Odkładamy do góry dnem.Do
mięsa dodajemy wydrążony miąższ z
pomidorów,
kukurydzę i
fasolę.Odcedzamy
ryż i mieszamy go z
mięsem.
Pomidory nadziewamy farszem, posypujemy wierzch tartym
serem i zapiekamy 15 - 20 minut w 150 st. C.Smacznego!