ßßß
Składniki :40 dag fasolki szparagowej (u mnie odmiana Mamut;)Cebula30 dag mięsa mielonegoJajkoPorPuszka pomidorów10 dag żółtego seraŁyżeczka bułki tartej2 łyżeczki koncentratu pomidorowegoPrzyprawy (pieprz, zioła prowansalskie, harrisa, bazylia, oregano, słodka papryka)Oliwa z oliwekFasolkę gotujemy, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.Pora kroimy w cienkie talarki, cebulę w kostkę.Połowę cebuli dodajemy wraz z jajkiem, bułką tartą i przyprawami do mięsa mielonego. Wyrabiamy i wilgotnymi dłońmi formujemy maleńkie kuleczki (wielkości orzecha włoskiego). Smażymy na oliwie. Odstawiamy.Podsmażamy resztę cebuli wraz z porem.Dodajemy koncentrat i pomidory, doprawiamy do smaku.Fasolkę wykładamy na dno naczynia żaroodpornego, na nią kładziemy kulki mięsne, wszystko polewamy sosem pomidorowym. Zapiekamy 20 min w 200 st. C, kilka minut przed końcem pieczenia danie posypujemy startym serem.Smacznego!