Wykonanie
Czy Włosi faktycznie tak podają
fasolkę, tego nie wiem. Raczej skłaniam się ku stwierdzeniu, że to polska wariacja południowego dania. Jakby nie było, zapiekanka jest pyszna i może odrobinę czasochłonna, ale warta każdej minuty stania w kuchni. Przepis znaleziony w miesięczniku "Świat Kobiety".

Składniki :40 dag
fasolki szparagowej (u mnie odmiana Mamut;)
Cebula30 dag
mięsa mielonegoJajkoPorPuszka
pomidorów10 dag
żółtego seraŁyżeczka
bułki tartej2 łyżeczki
koncentratu pomidorowegoPrzyprawy (
pieprz,
zioła prowansalskie, harrisa,
bazylia,
oregano,
słodka papryka)
Oliwa z oliwekFasolkę gotujemy, odcedzamy i przelewamy zimną
wodą.
Pora kroimy w cienkie talarki,
cebulę w kostkę.Połowę
cebuli dodajemy wraz z
jajkiem,
bułką tartą i
przyprawami do mięsa mielonego. Wyrabiamy i wilgotnymi dłońmi formujemy maleńkie kuleczki (wielkości
orzecha włoskiego). Smażymy na
oliwie. Odstawiamy.Podsmażamy resztę
cebuli wraz z
porem.Dodajemy koncentrat i
pomidory, doprawiamy do smaku.
Fasolkę wykładamy na dno naczynia żaroodpornego, na nią kładziemy kulki
mięsne, wszystko polewamy
sosem pomidorowym. Zapiekamy 20 min w 200 st. C, kilka minut przed końcem pieczenia danie posypujemy
startym serem.Smacznego!