ßßß Cookit - przepis na Fasolka po włosku

Fasolka po włosku

nazwa

Wykonanie

Czy Włosi faktycznie tak podają fasolkę, tego nie wiem. Raczej skłaniam się ku stwierdzeniu, że to polska wariacja południowego dania. Jakby nie było, zapiekanka jest pyszna i może odrobinę czasochłonna, ale warta każdej minuty stania w kuchni. Przepis znaleziony w miesięczniku "Świat Kobiety".
Składniki :
40 dag fasolki szparagowej (u mnie odmiana Mamut;)
Cebula
30 dag mięsa mielonego
Jajko
Por
Puszka pomidorów
10 dag żółtego sera
Łyżeczka bułki tartej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przyprawy (pieprz, zioła prowansalskie, harrisa, bazylia, oregano, słodka papryka)
Oliwa z oliwek
Fasolkę gotujemy, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Pora kroimy w cienkie talarki, cebulę w kostkę.
Połowę cebuli dodajemy wraz z jajkiem, bułką tartą i przyprawami do mięsa mielonego. Wyrabiamy i wilgotnymi dłońmi formujemy maleńkie kuleczki (wielkości orzecha włoskiego). Smażymy na oliwie. Odstawiamy.
Podsmażamy resztę cebuli wraz z porem.
Dodajemy koncentrat i pomidory, doprawiamy do smaku.
Fasolkę wykładamy na dno naczynia żaroodpornego, na nią kładziemy kulki mięsne, wszystko polewamy sosem pomidorowym. Zapiekamy 20 min w 200 st. C, kilka minut przed końcem pieczenia danie posypujemy startym serem.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2011/09/fasolka-po-wosku.html