ßßß Cookit - przepis na Zapiekana fasola

Zapiekana fasola

nazwa

Wykonanie

Ostatnia potrawa, jaką zamieściłam na blogu, okazała się strzałem w dziesiątkę:) Przez ostatnie trzy tygodnie nic innego nie piekłam, tylko same pasztety dla Rodziny:) Tak to się właśnie kończy, kiedy się wyjdzie przed szereg i pokaże coś nowego:)
Zapiekana fasola jest daniem dość łatwym, warto dodać swoje ulubione przyprawy i rozkoszować się smakiem. Potrawę postanowił nawet zarekomendować Mr.T, który tylko na początku uparcie w talerzu poszukiwał mięsa;) Przepis pochodzi z kuchni greckiej, spisany na serwetce podczas wakacji;)
Składniki:
1/2 kg białej fasoli (dałam z puszki, może być też jasiek, wówczas należy go namoczyć przez noc)
Oliwa z oliwek
4 pomidory
Papryka
2 cebule (jedna spokojnie wystarczy)
5 ząbków czosnku
Przyprawy (2 liście laurowe, majeranek, papryka słodka, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sabzi masala, odrobina sosu chilli)
Cebulę, paprykę, czosnek oraz pomidory kroimy i dusimy przez 15 minut. Doprawiamy do smaku.
Fasolę odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy warzywa, liście laurowe i majeranek.
Pieczemy w piekarniku 30-40 minut w 180 st.C. Średnio co 10 minut mieszamy.
Jeżeli zdecydujecie się dać fasolę jaś, to powinniście ją zapiekać godzinę, a po 30 minutach dodać szklankę wody.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2011/01/zapiekana-fasola.html