Wykonanie

Przepis na ciasto zaczerpnęłam z bloga Dzikowiec od kuchni i muszę przyznać że wyszło faktycznie fantastyczne.
Tuńczyk miał byc w sosie własnym, jak się okazało w lodówce znalazł się jedynie w zalewie pomidorowej, postanowiłam go użyć... był tak dobry że zawsze
będę go wykorzystywac do pizzy...Ciasto0,5 kg
mąki pszennej1
jajko0,5 szklanki ciepłej
wody1/4 szklanki ciepłego
mleka1 łyżka
cukru1/2 łyżeczki
soli50 g świeżych
drożdży1/4 szklanki ciepłego
mleka do rozpuszczenia
drożdżySkładniki na moją pizzęzeszklona na
oleju cebulatuńczyk w zalewie pomidorowej
groszekser żółtySposób
Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklance ciepłego
mleka (można zamiast
mleka użyć
oliwy), z pozostałych składników wyrabiamy jednolite ciasto, dodając
mąki gdy będzie zbyt rzadkie. Po około 10 minutach wyrabiania, ciasto nadaje się do rozwałkowania. Ciasto układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem. Ja zrobiłam 2 okrągłe pizze, można zrobić jedną dużą kwadratową. Na ciasto nakładamy sos (przepis poniżej) oraz składniki wedle własnych upodobań, pieczemy 20 - 30 minut w temp 190 stopni.
Sos pomidorowy do nasmarowania ciasta:2 łyżki
koncentratu pomidorowego1 łyżka
ketchupubazyliaoreganocząber
tymianekmożna dać po prostu
zioła prowansalskie, które w swoim składzie mają powyższe
przyprawy;)

